Merhaba sevgili okurlarım bugün sizlere hayvanlar arasında en çok sevdiğim kedilerden bahsedeceğim.
Kediler bildiğimiz üzere diğer hayvanlardan daha çok kıvrak ve çeviktirler. Kafalarının sığdığı her yerden geçerler. Vücutları esnek olduğu için bunu çok iyi kullanırlar. Ufacık bir seste bile hızlı hareket ederler. Kedilerin dünya üzerinde bilinen ve soyları devam eden yaklaşık 80 kedi türü vardır. Bana dikkat çekici gelen 7 kedi türleri: Tüysüz kedi, Siyam kedisi, Van kedisi, Ankara kedisi, Bengal kedisi, British shorthair ve çoğu zaman sokakta gördüğüm Tekir kediler.
Tüysüz kedi: Derisinin katlı, buruşuk ve tüysüz olması ilk bakışta tuhaf gelir. Üçgen, zayıf, kemikli ve sert bir çehrede olan yüzüne eşlik eden kocaman ve dik kulakları, kediye vahşi bir imaj çizer. Tüysüz kedilerin ciltlerini koruyacak tüy katmanları olmadığı için düzenli olarak cilt bakımı yapılması gerekir.
Siyam kedisi: Siyam kedileri badem şekilli ve parlak mavi renkli gözlere sahiptirler. Kediler Kulakları, patileri, arka ayakları ve kuyruklarında renkli noktaları olan açık renkli bir kürke sahiptirler. Yaşı ilerledikçe kedilerin renkleri koyulaşır ve tüyleri kısadır.
Van kedisi: Van kedilerin gözleri büyük ve badem şekillidir. Bir gözü mavi bir gözü kehriban renklidir. Tüy renkleri genelde beyazdır ve uzun tüyleri vardır. Van kedilerin bazen kulakları ve kuyrukları farklı renkte olabilir. Van kedilerinin yavruları dünyaya geldiğinde gözleri grimsi bir renge sahiptir.
Ankara kedisi: Geniş bir yüz hattına sahip olan Ankara kedisi oldukça asil görülür. Tüy boyları kedilerden normal olması gerektiğinden daha fazladır. Ankara kedilerin gözleri genelde mavi renklidir. Ankara kedisi diğer kedilere göre daha fazla tüy dökebilir.
Bengal kedisi: Genelde kürkü leopar desenine benzediği için dikkat çeker. Doğru ışık da kedilerin kürkü yanardöner geçişli bir parlaklıkta görülebilir. Bengal kedisi vahşi görülür ama aslında çok uysal, sakin ve sevecen yapılı bir ırktır. Bengal kedileri genelde çok zeki ve kurnaz bir hayvandır. Bengal kedileri çok konuşkandırlar ve iletişim kurmayı çok severler.
British shorthair: Kürkleri genelde mavi (british blue) yada gri renkli olur. Gözleri büyük ve bakır renginde olur. Tüyleri kısa yoğun ve peluş yapıdadır. Dişi birtish shorthairler, erkeklere göre daha küçük olurlar. Diğer kedilere göre çok konuşkan olmazlar. Bağımsız olurlar ve kendi başlarına daha çok vakit geçirirler.
Tekir kedi: Genelde sokakta yaşadıkları ve tehlikelere açık oldukları için daha güçlü bir savunma mekanizmasına sahiptiler. Kedilerin gözleri genellikle bal rengi ve yeşildir. Tüy yapısına bakıldığında uzun yada kısadır. Desenlerine göre isimleri değişebilir. Bu isimler; Uskumru, Benekli, Alacalı, Klasik, Sarmandır. Kafa yapıları her türünde birebir olsa da dişi ve erkek olarak değişiklik gösterebilir.
Bugünkü yazımda size dikkatimi çeken kedilerin özelliklerinden bahsettim. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle kendinize cici bakın.
YORUMLAR