Elektrik kayıp-kaçak oranlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Pakistan, yıllardır çözülemeyen enerji yönetimi sorunuyla yeniden uluslararası gündeme geldi. Halkın elektrik faturalarını ödememesi, kaçak kullanımın artması ve altyapıdaki teknik kayıplar, ülke genelinde ciddi bir enerji krizi yarattı. Bu tablo, ülkeyi köklü bir dönüşüm adımı atmaya zorladı.
Pakistan hükümeti, dağıtım sektörünü güçlendirmek amacıyla iki önemli şirketi özelleştirme programına dahil etti. Bu kritik sürecin danışmanlığı ise Türkiye’den seçildi.
HESCO ve SEPCO’nun Satışı İçin Türk Şirketi Görev Başında
Haydarabad Electric Supply Company (HESCO) ve Sukkur Electric Power Company (SEPCO), ülkenin en sorunlu bölgelerine elektrik tedarik eden iki büyük dağıtım şirketi. Özelleştirme Komisyonu, satış sürecinin mali danışmanlığı için İstanbul merkezli Raiffeisen Investment Finansal Danışmanlık Hizmetleri ile resmi anlaşma imzaladı.
Bu anlaşma kapsamında Türk danışmanlar;
- Gerekli teknik ve mali incelemeleri yapacak,
- Yatırımcı analizi ve pazarlama sürecini yürütecek,
- İhale sürecini hükümet kurallarına uygun şekilde yapılandıracak,
- Şeffaf ve uluslararası standartlarda bir özelleştirme modeli geliştirecek.
Pakistan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu adımın enerji sektöründe yatırımcı güvenini artıracağını ve uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlayacağını belirtti.

‘Türk Danışmanlarla Değer Artacak’ Açıklaması
İmza töreninde konuşan Başbakanlık Özelleştirme Danışmanı Muhammed Ali, Türk şirketinin sürece dahil edilmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı. Ali, profesyonel bir danışmanın hem şirket değerinin doğru hesaplanması hem de yatırımcı güveninin sağlanması açısından vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.
Hükümet, yapılacak özelleştirmeyle birlikte:
- Elektrik hizmet kalitesini artırmayı,
- Kayıp-kaçak rakamlarını azaltmayı,
- Dağıtım altyapısını güçlendirmeyi,
- Bölgesel yönetimde verimliliği artırmayı hedefliyor.
Pakistan’ın Elektrik Dağıtım Haritasında Kritik İki Bölge
Pakistan’da elektrik dağıtımı 12 bölgeye ayrılmış durumda. Bu bölgeler arasında sadece biri, Karaçi’nin hizmet aldığı K-Electric, özel sektör tarafından yönetiliyor. Diğer tüm bölgeler devlet kontrolünde olup özelleştirme bekliyor.
HESCO (Hyderabad Electric Supply Company)
- Kuruluş: 1998
- Bölge: Sindh eyaleti (Karaçi hariç)
- Abone sayısı: 1,2 milyonun üzerinde
- Özellik: Ülkenin en yüksek kayıp-kaçak oranına sahip bölgesi
SEPCO (Sukkur Electric Power Company)
- Kuruluş: 2010
- Merkez: Sukkur
- Abone sayısı: Yaklaşık 1 milyon
Her iki şirket de enerji verimsizliği, tahsilat sorunları ve kaçak kullanım nedeniyle ciddi ekonomik kayıplar yaşıyor.

Enerji Krizi İçin Türkiye Modeli mi Geliyor?
Pakistan’ın Türk danışmanlardan yardım talep etmesi, iki ülke arasındaki enerji iş birliğinde yeni bir dönemin kapısını araladı. Daha önce Karadeniz Holding’in enerji gemileriyle geçici çözümler bulan Pakistan, bu kez kalıcı bir dönüşüm planı hazırlıyor.
Enerji uzmanları, Türkiye’nin elektrik dağıtım özelleştirmeleri sonrası elde ettiği başarıyı örnek göstererek, Pakistan’ın benzer bir modelle sorunlarını azaltabileceğini belirtiyor.
Krizin Anahtarı Doğru Yönetim
Pakistan’ın yıllardır çözülemeyen elektrik kayıp-kaçak sorunu artık ekonomik ve sosyal bir yük haline gelmiş durumda. Bu nedenle hükümet, enerji yönetimini profesyonelleştirmek ve sektöre yatırım çekmek için Türkiye’den aldığı danışmanlık desteğini kritik bir adım olarak görüyor.
Türk şirketinin hazırlayacağı yol haritası, hem ihale sürecinin şeffaflığını hem de uzun vadede enerji arzının güvenliğini belirleyecek.
HABER MERKEZİ
