Mutlu ve uyumlu çocuklar yetiştirmenin pek çok yolu olsa da bilimsel birkaç ipucu da mutlaka işinize yarayacaktır. Neşelenin! Çocuğunuzla şakalaşmak, sosyal başarı için kendisini hazırlamasına yardım eder Ebeveynler şaka ya da taklit yaptığında, çocuklarına yaratıcı düşünmek ve stresle başa çıkmak için zemin hazırlanır. Bunda şaşıracak bir şey yok, çocuklarına olumsuz düşünceler ve duygularla yaklaşan ebeveynlerin, çocuklarının saldırgan olması son derece normal. 5 yaşındayken ortaya çıkan saldırgan davranışlar, yetişkinlikte görülen davranışlarla bağlantılıdır. Elinizden geldiğince, olumlu ve ılımlı olmaya çalışın.
Araştırmalara göre, öz duyarlılık çok önemli bir hayat becerisidir ve insanların zorluklara karşı göğüs germesine yardım eder. Öz duyarlılık, farkındalıkla, düşüncelerin yönetimiyle ve duyguların özgür bırakılmasıyla gelişir. Ebeveynler, çocuk büyütürken karşılaştıkları zorluklara öz duyarlılıkla yaklaşmalı ve çocuklarına örnek olmalıdır.
Çocukların yuvadan uçma vakti geldiğinde, onları serbest bırakmak en iyisidir. Çocuklarının her hareketini gözleyen, her kararına müdahele eden aileler, çocukların endişeli, kendine güvensiz ve yeni deneyimler karşısında korkak olmasını sağlar.
Dengesiz giden evlilikler, çocuklarda uyu bozukluğuna neden olabilir. Sorun yaşanan evlerde, sürekli bir gerilim olur ve bu durum çocuklarımızı sandığımızdan daha fazla etkiler.
Depresyonda olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, hem kendi sağlığınız hem de çocuğunuzun sağlığı için vakit kaybetmeden yardım alın. Depresyonlu anneler, çocuklarına olumsuz bir tavırla yaklaşır ve çocuğun da psikolojisi üzerinde olumsuz etki yaratır. Olumlu ebeveyn olmanın ilk şartı, ebeveynlerin psikolojik olarak sağlıklı olmasından geçer.
Erkek çocuklarda davranış bozukluklarını önlemede, anneleri ile olan yakın ilişkileri çok önemlidir. Çocuklar, vahşi dünyaya adım atmadan önce anne ya da babalarını sığınacak güvenli bir liman olarak görmelidir. Erkek çocuklarının anneleri ile olan ilişkileri, ilerideki yaşamlarında aşk ilişkilerinde çok etkilidir. Eğer çocuk, anne ya da babası ile güvenli bir ilişki kuramazsa, bu durumu rol model olarak alıp, karşı cinse karşı güven duygusunda sorunlar yaşanabilir.
Ergenlik döneminde, çocukların ailelerine karşı gelmeleri oldukça yıpratıcıdır ancak bu durumun nedeni, evinde dışında yaşadığı baskının yadsınması olarak yorumlanır. Diğer bir değişle, evde kurulan otorite aslında arkadaşlar arasında otorite kurma çabasıdır. Ergenlik döneminde çocukların, kendilerini test etmeye ihtiyaçları vardır ama aynı zamanda ailelerinden de destek görmelidir.
YORUMLAR