Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MERKEZ BANKASI BAŞKANI’NDAN NET MESAJ

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Enflasyon tahminleri değişmezken, kredi büyümesindeki yavaşlama ve kredi kartı harcamalarına dikkat çekildi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu canlı yayında açıkladı. Dünya piyasalarında yaşanan gelişmelerin Türkiye’ye etkilerinin de merak edildiği bu sunumda, Karahan’ın verdiği mesajlar dikkatle takip edildi. TCMB, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’de sabit bıraktı ve 2025 ve 2026 tahminlerinde de değişiklik yapmadı.

Dr. Fatih Karahan, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapmayarak, 2024 yılı için yüzde 38, 2025 yılı için yüzde 14 ve 2026 yılı için yüzde 9 seviyelerinde kalacağını belirtti. Dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü şekilde başladığını ve makro göstergelerin bu süreçle uyumlu ilerlediğini vurgulayan Karahan, cari açıkta düşüşün sürdüğünü ve para politikasındaki kararlı duruşun değişmediğini ifade etti. Ayrıca, kredi büyümesindeki yavaşlamanın belirginleştiğini ve bu durumun sıkı para politikasının bir sonucu olduğunu söyledi.

TCMB Başkanı Karahan, kredi kartı harcamalarına da dikkat çekerek, iç talepte normalleşmenin devam ettiğini belirtti. İlk çeyrekte daha dengeli bir talep görünümü izlendiğini ve üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iç talepte yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi. Kart harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satışlarının iç talepte yavaşlamayı teyit ettiğini ekledi. Ayrıca, arz koşullarının talepteki görünümle uyumlu olduğunu ifade etti.

Cari açıkta düşüş beklentisinin sürdüğünü belirten Karahan, üretimdeki azalışın sanayi üretim endeksinin ima ettiği kadar derin olmadığını ve çıktı açığının ikinci çeyrekte gerilediğini öngördüklerini söyledi. Çıktı açığındaki gerilemenin üçüncü çeyrekte de devam edeceğini belirten Karahan, bunun dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacağını ifade etti. Temmuz ayında yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar dolar civarına inmesinin beklendiğini söyledi.

Tüketici enflasyonunun öngörülen tahmin aralığında seyrettiğini belirten Karahan, enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın sürdüğünü ve öngörülerle uyumlu olduğunu söyledi. Temmuz ayında çekirdek göstergelerdeki yükselişin manşete kıyasla sınırlı kaldığını ve önümüzdeki dönemde sıkı parasal duruşla uyumlu olarak cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini beklediklerini ifade etti.

Dezenflasyon sürecinde hizmetlerde yavaşlamanın gecikmeli olarak ortaya çıktığını belirten Karahan, öncü göstergelerin kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret ettiğini söyledi. Ana eğilimdeki yavaşlamada temel malların öne çıktığını ve bazı dayanıklı mal kalemlerinde fiyat düşüşü izlemeye başladıklarını ifade etti. Beklenti eğrisinin rapor döneminde aşağı kaydığını belirten Karahan, parasal sıkılaştırmanın beklentiler üzerindeki etkisinin yakından takip edildiğini söyledi.

Parasal sıkılaştırmanın devam ettiğini belirten Karahan, enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmekle birlikte gerilediğini ve sıkı parasal duruşun korunduğunu söyledi. Parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati adımlarla desteklendiğini ve miktarsal sıkılaşma ile fazla likiditenin sterilize edildiğini ifade etti. Finansal koşullardaki sıkılığın devam ettiğini belirten Karahan, likidite koşullarını ve muhtemel gelişmeleri göz önünde bulundurarak yakından izlediklerini söyledi.

Ticari kredi büyümesinin yavaşladığını belirten Karahan, mevduat faizlerinin TL’ye geçişi sağlayacak seviyede kalacağını söyledi. Yabancı para kredilerdeki büyümenin yavaşladığını ve TL mevduat payının yıl sonu hedefini aştığını belirtti. Son dönemde kredi büyüme gelişmelerinin finansal koşullardaki sıkılığın dezenflasyon sürecini destekleyecek düzeyde olduğunu teyit ettiğini söyledi. Risk priminin ılımlı seyrini sürdürdüğünü ve portföy girişlerinin ağırlıklı olarak DİBS piyasasında yoğunlaştığını belirten Karahan, off-shore swap kanalıyla da girişler gözlendiğini ifade etti.

Havva ERTÜRK

Kaynak:Mynet