Portakallı kurabiye hazırlarken yalnızca malzemelerin ölçüsü değil, kullanılan tereyağının sıcaklığı, şekerin türü, unun eklenme şekli ve fırının ısısı da sonucu doğrudan etkiliyor.
Hamura hem portakal kabuğu rendesi hem de taze sıkılmış portakal suyu eklemek aromayı güçlendirirken, ölçünün kaçırılması hamurun kıvamını bozabiliyor.
- Tereyağını oda sıcaklığında kullanın
Kıyır kıyır bir kurabiye için tereyağının yumuşamış ancak erimemiş olması gerekiyor.
Soğuk tereyağı hamurun kolay toparlanmasını engelleyebilir. Fazla sıcak veya tamamen erimiş tereyağı ise kurabiyelerin fırında yayılmasına ve ağızda dağılan dokusunu kaybetmesine neden olabilir.
Tereyağını kullanmadan önce oda sıcaklığında kısa süre bekletmek daha dengeli bir hamur elde edilmesine yardımcı olur.
- Toz şeker yerine pudra şekeri tercih edin
Portakallı kurabiyenin daha ince dokulu ve yumuşak olması için pudra şekeri kullanılabilir.
Pudra şekeri hamura daha kolay karıştığı için kurabiyelerin ağızda dağılmasına katkı sağlar. Toz şeker ise tamamen çözünmediğinde daha gevrek ve taneli bir yapı oluşturabilir.
Kıyır kıyır bir sonuç isteyenlerin tarifteki şeker miktarını değiştirmeden pudra şekeri kullanması öneriliyor.
- Portakalın hem kabuğunu hem suyunu değerlendirin
Yoğun bir portakal aroması elde etmek için yalnızca meyve suyunu kullanmak yeterli olmayabilir. Portakal kabuğu rendesi, kurabiyeye daha belirgin ve doğal bir koku kazandırır.
Kabuğu rendelerken sadece turuncu kısmın alınmasına dikkat edilmeli. Beyaz bölümün hamura karışması acı bir tat oluşmasına yol açabilir.
Taze sıkılmış portakal suyu ise hamura ferahlık katar. Ancak fazla miktarda sıvı eklenmesi hamuru gevşeterek şekil vermeyi zorlaştırabilir.
- Unu azar azar ekleyin
Kurabiye hamuruna unu tek seferde eklemek, kıvamın kontrol edilmesini zorlaştırabilir.
Unun aşamalı olarak ilave edilmesi ve her eklemeden sonra hamurun kontrol edilmesi daha doğru sonuç verir. Hamur ele yapışmayacak kadar toparlanmalı ancak sertleşmemelidir.
Gereğinden fazla un kullanılması kurabiyelerin kuru ve sert olmasına neden olabilir.
- Hamuru dinlendirin, fırını önceden ısıtın
Hazırlanan hamurun şekillendirilmeden önce yaklaşık 15-20 dakika buzdolabında bekletilmesi öneriliyor.
Dinlenen hamur daha kolay şekil alır ve pişirme sırasında yayılma riski azalır. Kurabiyeler tepsiye dizilmeden önce fırının mutlaka istenen sıcaklığa ulaşmış olması gerekir.
Soğuk fırına konulan kurabiyeler yavaş ısındığı için tereyağı erken eriyebilir ve hamur yayılabilir.

Portakallı kurabiyenin kıvamı nasıl olmalı?
İdeal portakallı kurabiye hamuru yumuşak, kolay şekil alan ve ele fazla yapışmayan bir yapıda olmalıdır.
Hamur çok sertse un miktarı fazla gelmiş olabilir. Fazla yumuşak ve akışkan bir hamur ise portakal suyunun veya tereyağının fazla kullanıldığını gösterebilir.
Hamurun kıvamını düzeltmek için unu küçük miktarlarda eklemek ve hamuru gereğinden fazla yoğurmamak önem taşıyor.
Portakal kabuğu rendelerken bu hatayı yapmayın
Portakal kabuğunun yalnızca renkli dış kısmı rendelenmeli. Kabuğun altındaki beyaz tabaka acı olduğu için kurabiyenin tadını olumsuz etkileyebilir.
Kullanılacak portakal iyice yıkanmalı ve mümkünse kabuğu işlem görmemiş meyveler tercih edilmelidir.
Rendelenen kabuğun bekletilmeden hamura eklenmesi, aromasının daha yoğun hissedilmesini sağlar.
Kurabiyeleri fazla pişirmeyin
Portakallı kurabiyelerin kıyır kıyır kalması için fırında gereğinden uzun süre tutulmaması gerekiyor.
Kurabiyelerin alt bölümü hafif renk aldığında fırından çıkarılması yeterli olabilir. Fırından ilk çıktıklarında yumuşak görünseler de soğudukça sertleşerek ideal dokusuna ulaşırlar.
Tepside fazla bekletmek ise kurabiyelerin kurumasına neden olabilir.
Çay saatlerine portakal kokulu lezzet
Oda sıcaklığında tereyağı, pudra şekeri, kontrollü un kullanımı ve doğru fırın sıcaklığıyla hazırlanan portakallı kurabiyeler, ağızda dağılan bir kıvama kavuşabilir.
Portakalın hem suyunu hem de kabuğunu ölçülü şekilde kullanmak ise tarife daha güçlü bir aroma kazandırır. Bu püf noktalarına dikkat edildiğinde çay ve kahve saatleri için mis kokulu, kıyır kıyır kurabiyeler hazırlamak mümkün.
HABER MERKEZİ
