Raporda, yangının başladığı anda otel yönetiminin yangın alarm sistemini devreye almakta geciktiği, tüm misafirlere uyarı yapmadığı vurgulandı. Uzmanlar, otelde bulunan bazı özel kişilerin kurtarılması için önce bu kişilere yönelindiğini, hatta olay yerinde görülen plakası belirlenemeyen siyah bir araçla “özel tahliye” yapıldığını ortaya çıkardı.
Yangın sırasında çekilen videolar ve telefon kayıtları incelendiğinde, otel çalışanlarının otel yöneticileri ve onların yakın çevresini kurtarmaya öncelik verdikleri belirlendi. Kimliği tespit edilemeyen bazı misafirlere de aynı şekilde ayrıcalık tanındığı, görüntülerde açıkça yer aldı. Raporda, panik yaşanmaması için alarm sisteminin geç çalıştırıldığı ve bu sırada bazı kişilerin bireysel kurtarma operasyonuyla binadan çıkarıldığı ifade edildi.
Bilirkişi heyeti, alevlerin ve dumanın katlara ulaşma süresini de hesapladı. Buna göre, yangın fark edildikten sonra yaklaşık 10 dakikalık bir kritik zaman dilimi olduğu, bu süre zarfında yangın alarm sistemleri devreye alınsaydı ve tahliye süreci doğru yönetilseydi 78 kişinin de güvenli bir şekilde kurtarılabileceği belirtildi.
Raporda ayrıca, mutfak çalışanlarının yangını fark ederek resepsiyonu uyardığı ancak görevli personelin yangın prosedürlerini uygulamayıp, kendi güvenliklerini ve bazı kişileri öncelikli kurtarma derdine düştükleri anlatıldı. Bu ihmal zincirinin facianın boyutunu büyüttüğüne işaret edildi.
Yangınla ilgili otel sahibi, ailesi ve yöneticileri dahil olmak üzere toplam 28 kişi tutuklanmıştı. Raporun ardından davada yeni gelişmeler yaşanması bekleniyor. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran olayın ardından gözler mahkeme sürecine çevrilmiş durumda.
HABER MERKEZİ