Batı edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak görülen Dante’nin İlahi Komedyası, 1308-1321 yılları arasında yazılan İtalyan edebiyatının en ünlü epik şiiridir. Bu eser, İtalyan edebiyatının en önemli örneği olarak bilinmesi ile birlikte dünya edebiyatının temel eserleri arasında yer alır. 14. yüzyılda Dante tarafından yazılan İlahi Komedya, İtalyan edebiyatındaki en ünlü epik şiir ve bir başyapıttır. İlahi Komedyada Dante, ölümden sonra Cehennem, Araf ve Cennet’te geçen yolculuğu, kendi ağzından anlatır. Bu eserin kahramanı Dante’nin kendisidir. Orta Çağ döneminde eserin adında geçen “komedya” kelimesi, sonu iyi biten hikayeleri tanımlamak için kullanılırdı. “Tragedya” kelimesi ise tam aksini ifade ediyordu. Dante’nin eserindeki “komedya” kelimesi, hikayede güldüren unsurlar bulunduğu anlamına gelmiyor.
İlahi Komedya eserinin yazarı Dante Alighieri de merak ediliyor. Doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Dante Alighieri’nin 1265 yılı civarında doğduğu varsayılıyor. Floransa’da aristokrat bir ailede büyüyen Dante Alighieri, felsefe ve dil alanlarında eğitim görerek sürekli kendini geliştirmeye çalışan biriydi. Dante 9 yaşında olduğu sıralarda, İlahi Komedya eserinde etkisi görülen Beatrice Portinari isimli kız ile karşılaştı ve onu gördüğü çok kısa sürede güzelliğinden etkilendi ve aşık oldu. Ancak bu aşk bir yere varamadı. Dante 12 yaşındayken, Gemma di Manetto Donati isimli kız ile nişanlanacağına dair söz verdi. Dante’nin yaşadığı dönemde erken yaşta nişanlanıp evlilik için söz vermek oldukça yaygındı. Bir gün Beatrice öldükten sonra Dante onun anısına şiirler yazdı.
1301 yılında İtalya’da darbe düzenlendi, 1302 yılında ise Dante, üstüne atılan asılsız suçlardan dolayı Floransa’dan sürgün edildi. Floransa’ya dönemedi ve sürgünde olduğu zaman içinde İlahi Komedya eserini bitirdi. 1321 yılında ise hayata gözlerini yumdu.
Orta Çağ ile Rönesans arasındaki zamanda yazılmış olan İlahi Komedya’nın orijinal adı “Commedia”dır. Ancak 1360 yılında Giovanni Boccaccio eserin başına “Divina (İlahi)” kelimesini getirmiştir. İlahi kelimesinin eserin başına getirilmesinin nedeni ise Dante’nin eserinin Hristiyan kiliseleri tarafından benimsenmesidir. Eserde Dante, neşeyle birlikte zirveye ulaştığı için ‘komik’tir. Giovanni Boccaccio’nun kitabın adına yaptığı ekleme ise baştan aşağıya ‘hristiyanlaştırma’ olarak kabul edilir.
Dante okuyuculara ölüm sonrası bir yolculuğu anlatır. Bu yolculuğun hikayesi 1300 yılının Paskalya haftasında geçer. Kitabın ilk sahnesinde cehenneme doğru ilerlemektedir. Bu sırada Toskano’nun eski güçlü insanları ve mitolojik karakterlerle karşılaşır. Sonra Araf’a tırmandığı esnada buradaki insanlarla konuşur. Araf’ta bulunan bu insanlar Cennet’e girmeden önce burada beklemektedir.
Şiir, Dante’nin kendi ağzından anlatılmaktadır ve onun ölümünün üç krallığında geçer. 7 Nisan 1300’de başlayan yolculuk bir hafta sürer. Dante’ye Cehennem’de ve Araf’ta Romalı şair Vergilius rehberlik eder ve Araf’ın tepesinde bu görevi Dante’nin gençken aşık olduğu Beatrice’e bırakır. Dante’nin gençliğinde sadece iki kez karşılaştığı bu kadın, ona rehberlik ederek ilahi ışığın kaynağına ulaşmasına yardımcı olur.
YORUMLAR