Ekrem İmamoğlu, bir yandan İBB’deki ihalelerle ilgili yolsuzluk iddialarıyla, diğer yandan “Kent Uzlaşısı” adı altında yürütülen ve bazı kişilerin terörle iltisaklı olduğu gerekçesiyle açılan soruşturmayla karşı karşıya kaldı.
Yargı sürecinde, “yolsuzluk” dosyasından tutuklanan İmamoğlu, “terör” iddialarına ilişkin soruşturmada ise serbest bırakıldı.
İBB’ye kayyum atanmasının önünü açabilecek ihtimal, ‘terör’ kapsamında tutuklanması durumunda gündeme gelebilecekti. Ancak bu yönde bir karar çıkmadığı için kayyum ataması beklenmiyor.
İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı’nın, mevzuata göre görevden alma sürecini başlatması bekleniyor. Görevden alma kararı kesinleşirse, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanının belirlenmesi için İBB Meclisi olağanüstü toplanacak.
Yasa gereği, büyükşehir belediye başkanının görevden alınması durumunda, yeni başkan belediye meclisi üyeleri arasından seçiliyor. Mevcut durumda İBB Meclisi’nde çoğunluk CHP grubunda olduğu için, İmamoğlu’nun yerine geçecek ismin de yine CHP’li bir meclis üyesi olması bekleniyor.
HABER MERKEZİ