“Gazze’nin Kaderi Halkına Aittir”
Hakan Fidan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"ABD Başkanı Trump'ın Gazze ile ilgili yaptığı açıklama dünya genelinde şaşkınlık yarattı. Bu plan, sadece bölge için değil, uluslararası hukuk açısından da kabul edilemez. Gazze'nin geleceği Gazze halkına aittir. Kendi halkını denklem dışı bırakmaya çalışan tüm inisiyatiflere karşıyız."Fidan, Filistin meselesinin Türkiye için yalnızca diplomatik değil, aynı zamanda insani bir mesele olduğunu da belirterek, Gazze'de yaşanan insanlık dramına sessiz kalınamayacağını vurguladı.
“Tehcir Planları Abesle İştigal” Trump’ın açıklamasında dolaylı olarak işaret edilen "tehcir" ve nüfus mühendisliği iddialarına da değinen Fidan, bu tür planların hem bölgesel barışa hem de insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. Fidan, "Tehcir meselesi ne bölgenin ne de bizim kabul edebileceğimiz bir durumdur. Bunu düşünmek bile abesle iştigaldir. Tartışmaya açılması dahi yanlıştır. Filistin halkı, kendi topraklarında onurlu bir şekilde yaşama hakkına sahiptir."dedi.
Uluslararası Hukuka Vurgu
Bakan Fidan, ABD'nin bu yaklaşımının uluslararası hukukla da çeliştiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunarak, Gazze’nin statüsünün uluslararası hukuka göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Fidan, "Uluslararası toplumun, Filistin meselesinde daha adil ve tutarlı bir tavır sergilemesi gerekiyor. İsrail’in işgal politikaları uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bu tür açıklamalar yalnızca krizi derinleştirir."dedi.
Türkiye’nin Tutumu Net
Hakan Fidan, Türkiye’nin Gazze ve Filistin konusundaki duruşunun net olduğunu vurgulayarak, "Türkiye olarak Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmamız mümkün değildir. Uluslararası toplumun da bu konuda sorumluluk alması gerekiyor."ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
Kaynak:Onedio
ü





