Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Haber Global canlı yayınında yatırımcıların yakından takip ettiği altın, gümüş, petrol, döviz ve borsa piyasalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Altın ve gümüş fiyatlarında yukarı yönlü bir toparlanma yaşandığını belirten Memiş, petrol fiyatlarının da aynı dönemde yükselmesinin dikkat çekici olduğunu ifade etti. Daha önce altın ve gümüş fiyatları yükselirken petrol fiyatlarının gerilediğini hatırlatan Memiş, son haftalarda bu ilişkinin değişmeye başladığını söyledi.
ALTIN VE PETROL ARASINDAKİ BAĞ ZAYIFLIYOR
Petrol fiyatlarının yüzde 1,5 civarında yükseldiğine ve 90 dolar seviyesinin üzerinde hareket ettiğine dikkat çeken İslam Memiş, altın ile petrol arasındaki korelasyonun giderek zayıfladığını dile getirdi.
Memiş, “Önceden altın ve gümüş fiyatları yükseldiği zaman petrol fiyatları geriliyordu. Şimdi petrol fiyatlarının da yükseldiğini gözlemliyoruz. Altın ve petrol arasındaki bağı yavaş yavaş koparacaklar gibi görünüyor. Bu korelasyon dolara kayıyor olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

ONS ALTINDA 4 BİN 200 DOLAR KRİTİK
Ons altının teknik görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Memiş, 4 bin 140 dolar seviyesinin test edildiğini belirtti. Ons altında bir sonraki önemli direnç seviyesinin 4 bin 200 dolar olduğunu söyleyen Memiş, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 4 bin 100 doların destek olarak takip edilebileceğini kaydetti.
Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararlarının yakından izleneceğini belirten Memiş, merkez bankalarının vereceği mesajların altın, döviz ve borsa üzerinde etkili olabileceğini söyledi.
GRAM ALTINDA 6 BİN 400 TL İHTİMALİ
Gram altının ons altındaki yükselişten destek almaya devam ettiğini belirten İslam Memiş, gram altının 6 bin 250 TL civarında işlem gördüğünü ifade etti.
Gram altında daha önce 6 bin-6 bin 200 TL aralığının takip edildiğini aktaran Memiş, 6 bin 250 TL seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 6 bin 300-6 bin 400 TL aralığının gündeme gelebileceğini söyledi.
Altın fiyatlarında gün içerisinde yaşanan 150-200 TL’lik değişimlerin oldukça büyük hareketler olduğunu vurgulayan Memiş, yatırımcıların yalnızca gram altına değil, ons altındaki gelişmelere de odaklanması gerektiğini belirtti.
Memiş, büyük yatırımcıların ons altındaki küçük fiyat değişimlerinde dahi milyonlarca dolarlık pozisyonlar açıp kapatabildiğine işaret ederek, piyasalarda oynaklığın yüksek olduğu uyarısında bulundu.
“YIL SONUNA KADAR DALGALANMA SÜREBİLİR”
Altın fiyatlarının son aylarda savaş ve jeopolitik gelişmelere bağlı olarak sert dalgalandığını söyleyen İslam Memiş, ons altında bir gün içerisinde 150-200 dolarlık hareketler görüldüğünü hatırlattı.
Geçmiş yıllarda bu ölçekteki hareketlerin daha uzun sürede yaşandığını belirten Memiş, yeni piyasa koşullarında fiyat değişimlerinin çok daha hızlı gerçekleştiğini ifade etti.
Memiş, yıl sonuna kadar altın piyasasında yüksek oynaklığın devam edebileceğini belirterek yatırımcıların kısa vadeli fiyat hareketlerine karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.

ALTINDA İŞÇİLİK MALİYETLERİ GERİ DÖNEBİLİR
Altın piyasasında işçilik maliyetlerine de değinen Memiş, yılın ilk aylarında bir kilogram külçe altındaki ek işçilik maliyetinin 12 bin 500 dolara kadar çıktığını hatırlattı.
Şu anda altın tarafında yüksek işçilik maliyetlerinin büyük ölçüde ortadan kalktığını belirten Memiş, işçiliksiz altının yatırımcılar açısından önemli bir avantaj sunduğunu söyledi.
Altın fiyatlarının yeniden hızlı yükselmesi ve fiziki talebin artması halinde işçilik maliyetlerinin geri dönebileceğini ifade eden Memiş, özellikle yılın son çeyreğinde piyasada yoğun talep yaşanabileceğini kaydetti.
GÜMÜŞTE HIZLI TOPARLANMA
Gümüş fiyatlarını da değerlendiren İslam Memiş, Çin ile ABD arasındaki görüşme sürecinin ardından gümüşte hızlı bir toparlanma görüldüğünü söyledi.
Ons gümüşün 59 dolar seviyesinde bulunduğunu ve yüzde 1 civarında değer kazandığını belirten Memiş, altın ile gümüş arasındaki fiyat farkının da son dönemde azaldığını ifade etti.
Gümüş tarafında iyimser bir görünüm bulunduğunu aktaran Memiş, altın-gümüş rasyosunun 70 seviyelerinde dengelendiğini söyledi.
BORSA İÇİN DESTEK SEVİYELERİNİ AÇIKLADI
Borsa İstanbul’a ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Memiş, endeksin 14 bin puanın altına gerilediğini belirtti.
Borsada 13 bin 900 ve 13 bin 800 puan seviyelerinin destek olarak takip edileceğini söyleyen Memiş, yatırımcıların merkez bankalarının faiz kararları öncesinde temkinli hareket ettiğini ifade etti.
Euro/dolar paritesinde ise yatay ve sakin bir görünüm bulunduğunu belirten Memiş, küresel piyasaların yönü açısından merkez bankalarının faiz kararları ile vereceği mesajların belirleyici olacağını söyledi.
Ömer Faruk KARATOSUN
