Burada gelecekçilik denilince akla gelen ilk oldu makineleşmektir. Yani sanayi inkılabı ile birlikte dünyada hem üretim-tüketim ilişkileri hem de sosyal hayat büyük bir değişim geçirmiş ve buradaki değişimin toplumun her alanında kendisini göstermiştir.
Fütürizm akımının edebiyatımızdaki temsilcisi Nazım Hikmet Ran’dır. Nazım Hikmet şiir hayatına biçimsel olarak hece ölçüsü ile giriş yapmış olsa kısa süre içerisinde yeni bir nazım (Şiir) anlayışının ortaya çıkabileceğini öne sürmüştür. Usta şair edebiyatta ciddi bir değişime imza atarak yüzyıllardır süregelen hece ölçüsü ve aruz ölçüsünü bir kenara bırakıp serbest nazım biçimini benimsemiştir. Ama burada ele alacağımız konu Nazım Usta’nın şiirine dair biçimsel etmenlerden ziyade felsefi teması olacak.
Nazım Hikmet Fütürist akımı benimseyen yegane şairlerden biri olarak öne çıkmıştır. Hem modern hem de geleceğe ışık tutan bakış açısıyla kendisini gösteren usta şair, aslına bakarsanız sanayi inkılabı ile ortaya çıkan üretim ilişkileri ve sistem kaynaklı çelişkileri de ustaca konu edinmiştir. Şarin bu konudaki en önemli şiiri şudur;
Makinalaşmak İstiyorum
trrrrum,
trrrrum,
trrrrum!
trak tiki tak!
makinalaşmak istiyorum!
beynimden, etimden, iskeletimden geliyor bu!
her dinamoyu
altıma almak için çıldırıyorum!
tükrüklü dilim bakır telleri yalıyor,
damarlarımda kovalıyor
oto-direzinler lokomotifleri!
trrrrum,
trrrrum,
trak tiki tak
makinalaşmak istiyorum!
mutlak buna bir çare bulacağım
ve ben ancak bahtiyar olacağım
karnıma bir türbin oturtup
kuyruğuma çift uskuru taktığım gün!
trrrrum
trrrrum
trak tiki tak!
makinalaşmak istiyorum!
YORUMLAR