Sağlık emekçileri, Ekim ayında Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin, sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Yapılan açıklamada, “Bu yönetmelik, sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirmek bir yana, mevcut sorunları daha da derinleştirecektir. Sağlıkta yaşanan bu zorlukların giderilmesi için yapılacak her düzenleme halk sağlığını daha fazla riske atmakta” denildi. Sağlık çalışanları, daha önce üç günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, 2-6 Aralık tarihleri arasında daha geniş bir iş bırakma eylemi yapılacağını duyurdu.
Yeni Yasa Teklifi ile Aile Hekimliği Piyasaya Teslim Edilecek
Yasa teklifinde yer alan bazı maddeler, Aile Sağlığı Merkezleri’nde sağlık hizmetlerinin ücretli hale getirilmesini ve sağlık hizmetlerinin piyasa dinamiklerine teslim edilmesini öngörüyor. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının aile hekimliklerinde paralı olarak sunulacağı, ücretsiz raporların ücretli hale getirileceği ve katkı katılım paylarının artırılacağı ifade edildi. Sağlık emekçileri, bu düzenlemelerin halk sağlığını daha da tehdit edeceği ve sağlık çalışanlarını zor durumda bırakacağı konusunda uyardılar..
Sağlık Çalışanlarının Talepleri:
Sağlık çalışanları, gerçekleştirecekleri eylemde şu talepleri dile getirdi:
- Aile Sağlığı Merkezlerinin kamu tarafından sağlanması ve donanımlarının güçlendirilmesi.
- Aile hekimlerine yeterli zaman ve imkan tanınarak, ASM sayısının artırılması.
- Aile Sağlığı Merkezlerinde kadrosuz ve güvencesiz istihdamın sona erdirilmesi ve hemşire, ebe gibi sağlık çalışanlarına yeterli maaş ve teşvik verilmesi.
- Aile sağlığı çalışanlarına, emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş verilmesi ve izin kullanıldığında maaşlarının kesilmemesi.
- Sağlıkta şiddetle mücadele edilmesi ve caydırıcı tedbirlerin alınması.
Halkın Sağlık Hakkı İçin Alanlardalar
Sağlık çalışanları, 2-6 Aralık tarihleri arasında yapacakları iş bırakma eylemiyle sadece kendi haklarını değil, halkın sağlık hakkını da savunmayı hedefliyor. Sağlık emekçileri, bu eylemi halkın nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için, sağlık sisteminin bilimsel ve doğru temeller üzerine yeniden inşa edilmesi adına gerçekleştireceklerini belirterek, “Halkın sağlığı için değil, sağlık hakkı için alanlardayız” dedi. Taleplerinin karşılanana kadar durmayacaklarını ve sağlık otoritelerinin harekete geçmesini zorlayacaklarını ifade ettiler.
Eyleme katılan sağlık emekçileri, “Eziyet yönetmelikleri değil, sağlığa bakan bir sistem istiyoruz!” diyerek, daha sağlıklı bir toplum için mücadeleye devam edeceklerini belirttiler.
Ömer Faruk ALA