Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında gerçekleşen buluşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump’ın gerek birinci döneminde gerekse ikinci döneminde Türkiye-ABD ilişkilerinde farklı bir süreci yaşıyoruz. Bugün F-35, F-16 ve Halkbank meseleleri dahil birçok konuyu detaylı şekilde görüşme fırsatı bulacağız” ifadelerini kullandı.

“Birlikte Ele Ele Sıkıntıları Aşacağımıza İnanıyorum”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ın barış çabalarıyla ilgili bir soruya ise dikkat çeken bir yanıt verdi: “Buna inandığım için zaten bunları söylüyorum. Birlikte el ele bölgedeki bu sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum.”
Erdoğan ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu konusunda da gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti.

Trump: “Erdoğan Çok Saygı Duyulan Bir Lider”
ABD Başkanı Donald Trump ise görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan için övgü dolu ifadeler kullandı: “Uzun zamandır dostuz. Kendisi çok saygın biri. Kendi ülkesinde, Avrupa’da ve tüm dünyada çok saygı görüyor. Türkiye muazzam bir ordu kurdu ve Erdoğan ülkesinde harika işler çıkarıyor.”
Trump, Türkiye’nin F-16 ve F-35 programlarıyla ilgili görüşmelerin de gündemde olduğunu, ticaret hacminin artırılmasına yönelik somut adımların konuşulacağını belirtti.
Gazze ve Bölgesel Gündem
ABD Başkanı Trump, Gazze konusuna da değinerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bölgedeki diğer liderlerle önemli görüşmeler yaptıklarını aktardı. “Sanırım bir anlaşmaya varmak üzereyiz. Gazze’de krizin sona ermesi ve tüm esirlerin serbest bırakılması için yoğun temaslarımız sürüyor” dedi.

“Suriye’deki Zaferin Sorumlusu Erdoğan’dı”
Trump, Suriye’deki süreçlere ilişkin dikkat çeken bir değerlendirme yaptı: “Suriye’deki zaferin sorumlusu Erdoğan’dı. Bu, Türkiye için bir zaferdi. Yaptırımların kaldırılmasını da Erdoğan’ın talebiyle gerçekleştirdim. O zor bir adam ama ülkesinde büyük başarılar elde ediyor.”
Stratejik İş Birliği ve Nükleer Mutabakat
Görüşmelere Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar da katıldı. Bu kapsamda Türkiye ile ABD arasında “Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalandı. Anlaşma, enerji alanında iki ülke arasındaki ortaklığı derinleştirecek.

2 Saat 20 Dakika Süren Temas
İki liderin Oval Ofis’te başlayan görüşmesi 2 saat 20 dakika sürdü. Erdoğan ve Trump, görüşmenin ardından birlikte öğle yemeği yedi. Trump, görüşme sonrası gazetecilere, “Harika bir görüşmeydi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarının ardından ABD’den ayrılırken, Beyaz Saray’ın resmî konukevi Blair House’da hatıra defterini imzaladı ve çalışanlarla fotoğraf çektirdi.

Şefiye YILDIRIM
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı Web Sitesi

