Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ENFLASYON MUHASEBESİ ŞİRKETLERE YENİ BİR VERGİ YÜKÜ GETİRECEK Mİ?

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Enflasyon Muhasebesi Uygulamasının işletmeler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilere dikkat çekti.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı

2024 yılı itibarıyla devreye girecek olan enflasyon muhasebesi uygulaması, işletmeler için yeni bir vergi yükü anlamına gelebilir. Balıkesir Ticaret Odası (BATO) Başkanı Rahmi Kula, enflasyon muhasebesi uygulamasının firmalar üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler konusunda ciddi endişelerini dile getirdi.

Kula, yüksek enflasyonun yarattığı fiyat artışlarının bilançolarda kâr olarak göründüğünü ancak gerçekte böyle bir kâr olmadığını belirtti. Bu durumun, şirketlerin enflasyon muhasebesi nedeniyle oluşacak vergileri ödeyebilmek için daha fazla borçlanmak zorunda kalabileceği anlamına geldiğini ifade eden Kula, “Yatırım yapmış ve henüz satış geliri elde edememiş bir şirketten vergi alınması, vergide adalet ilkesine uymayacaktır. Bu durum, yeni yatırım yapmayı düşünen şirketlerin yatırımlarını askıya almasına neden olabilir” dedi.

“Hazırlıksız Şirketler Zor Durumda Kalabilir”

Enflasyon muhasebesi uygulamasının 2023 yılı sonunda bilançolarda yapılacak düzeltmelerle başladığını hatırlatan Kula, 2023 yılına ilişkin yapılan işlemler sonucunda oluşan farklardan vergi hesaplaması yapılmadığını, ancak 2024 yılında uygulanacak düzenlemelerde vergi uygulaması yapılmasının planlandığını belirtti. Kula, bu durumun özellikle mali yapısı güçlü olmayan ve dış finansman kullanmak zorunda olan işletmeler için beklenmedik bir mali yük yaratabileceğine dikkat çekti.

“Enflasyon düzeltmesi birçok mükellefi ilave vergi yüküyle karşı karşıya bırakacaktır” diyen Kula, bu durumun vergi adaletini zedeleyebileceğini ifade etti. Kula, enflasyon düzeltmesinin sadece bir muhasebe işlemi olarak ele alınması gerektiğini ve vergisel bir sonuç doğurmadan uygulanmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Vergi Vatandaşlık Görevidir”

Verginin bir vatandaşlık görevi olduğunu vurgulayan Kula, ekonomik büyümeyi destekleyen ve istihdamı teşvik eden vergi sistemlerinin önemine dikkat çekti. Kula, “Vergilerini zamanında ödeyen ve vergiye uyum gösteren mükellefler büyük bir değer taşır. Ancak mevcut durumda enflasyon düzeltmesi, birçok mükellefe ek vergi yükü getirecektir ve bu da vergi adaletini zedeleyebilir” dedi.

Kula, ekonomik sürdürülebilirliği ve vergi gelirlerinin devamlılığını sağlamak adına, enflasyon düzeltmesinin sadece bir muhasebe işlemi olarak ele alınması, en azından yıl sonuna kadar ertelenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çıkacak verginin tek seferde değil, iki ya da üç taksitte ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Rahmi Kula, Balıkesir Ticaret Odası üyelerinin enflasyon muhasebesi konusunda büyük endişe taşıdığını belirterek, “Üyelerimizden bu konuda çok sayıda mesaj alıyoruz. Enflasyon muhasebesi konusunda yeniden bir düzenleme yapılmasını ümit ediyoruz” dedi. Havva ERTÜRK

BTO - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu