Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nihan Merve Kuşdoğan

DÜNYA İNSANI OLABİLMEK

İnsanlar yaşadıkları coğrafyaya öylesine alışırlar ki bulundukları ortamlardan uzaklaşmak onlara pek de iyi gelmez. Özellikle yaşadıkları alanlarda alışkanlıkları onları bağlayan en önemli unsur olur. Konfor alanlarından çıkmak istemezler. Tek düze bir yaşam döngüsünü benimseyen kişiler yeni yerler keşfetmekten alabildiğine korkarlar. Halbuki asıl gizem sınırların ötesindedir. Henüz keşfedilmeyen geniş alanlar, farklı kültürler vardır. Evrensel düşünebilmek ve dünya insanı olabilmek de tam da bu noktada önem taşıyor. Bize çizilen sınırlarda mı kalacağız? Yoksa kendi sınırlarımızı aşıp dünya insanı olabilmeyi başarabilecek miyiz?

**

Hepimiz hayatlarımızı yaşarken önce hayal kurarız. Bu hayalleri gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışırız. Peki neden sınırlı hayaller kuralım ki? Neden alışılagelmiş bir hayat maratonunun koşucusu olalım? Yeni yerler keşfetmek için planlar yapmıyoruz. Farklı kültürleri tanımayı istemiyoruz. Kendi sınırlarımızın içine hapsolmuş gidiyoruz. Aslında kendimize inanmak yerine, bize dayatılan hayatı tercih ediyoruz.

**

Dünya insanı olabilmek için ufkunu açman gerekir. Günümüzde, sınırları belli bir düzen içinde yaşamak ya da çalışmak, yeniliklere kapalı kalmak, ilerlemenin ve çağa entegre olmanın önündeki en büyük engellerden. Zaten bu özelliklere sahip kişilerin de hem yaptıkları işte hem de sosyal yaşantılarında ilerlemeleri pek mümkün değil.

**

Atatürk, Gandhi, Marie Curie, Einstein vb. değerli figürler de yaptıklarıyla sadece kendi ülkelerinin vatandaşlarını değil, dünyanın birçok yerindeki insanları direkt ya da dolaylı olarak etkilemişlerdir.

**

Dünya vatandaşı olmak için belli başlı özelliklere sahip olmak gerekir. Bu özellikler doğrultusunda kişinin kendini de geliştirmesi gerekir. Özellikle de yabancı dil öğrenerek yeni kültürler rahat bir şekilde keşfedilebilir. Dünya dili olan İngilizceyi, akıcı ve kültürünü benimsemiş bir şekilde konuşabilmek. Açık görüşlü olmak ve kişileri din, dil, ulus, ırk, cinsiyet vs. gibi öğelerle kategorize etmemek. Sürekli kendini geliştirme isteğinde olarak bol bol kitap okumak, bir şeyler izlemek veya  dinlemek. Bir turist gibi değil, bir gezgin gibi, yolda kültürleri tanıyarak ve içine girerek seyahat etmek. Global trendleri takip etmek ve alanında sürekli kendini geliştirmek (Konferanslara gitmek, online eğitim videoları izlemek) Sosyal medyayı etkili kullanmak ve paylaşımları herkese hitap edecek şekilde yapmak. Ekipleşmek (uluslararası bir ekip) ve etkili çalışmak.

**

Kendi sınırlarını aşmak ve yeni kültürler keşfetmek için yeterli donanıma erişmek de çok önem taşır. Dünya insanı yeryüzünde yaşayan insanların renk,dil,ırk ayrımı olmadan kendilerini bu dünyanın vatandaşı görmesidir.Kendi kültürünü kaybetmeden,evrensel değerlere açık ve dünyanın yaşadığı sorunların farkında olan ve farklı kültür ve düşüncelere uyumlu,esneklik ve adaptasyon becerisine sahip birey sahip birey olarak yetişmek demek.Dünya insanı olabilmek için eğitim de önemli.Dünya insanı bir dil ile sınırlı kalmaması gerekir bir kaç dil bilmelidir. Ülkeleri iyi tanımalı, kültürlerini, insanlarını, tarihlerini. Bir gün Dünya insanı olacam diye temelini erken yaşlardan hazırlamak gerekiyor çok okumak, seyahat etmek, insanlarla tanışmak ,onları anlamak ,yeniliklere açık olmak. Dünya insanı dünyayı tanımadan olamaz. Dijital ortamda bilgi kaynaklarını etkili ve verimli bir şekilde kullanarak biligiye ulaşmak en pratik yoludur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER