Yerkürenün hergün kendini hatırlattığı günleri bugünlerde endişe ile yaşar oldum. 6 Şubat Maraş depreminin devriyesine de iki aydan daha kısa zaman kalmışken,her deprem haberi beni ve emimin ki sizleri daha da endişelendirmeye başlamıştır.
Deprem uzmanlarının yapmış oldukları olası deprem açıklamalarımın, artık bugün yarın olacaktan ziyade olası büyük depremlerin ,her an beklendiği gerçeği ile karşı karşıya geliyoruz.Özellikle son günlerde Gümüşhane’de yaşanan depremlerin acaba Güney Marmara Fay hattını tetikleyip tetiklemeyeceği gündeme getirmeleri ve beklenen İstanbul depreminin ise tarihin artık an melesi olduğuna dikkat çekmeleri bizleri daha da tedirgin etmeye başladı
Deprem ülkesi olmamız ve olası yüksek şiddetli depremlerde ne derece hazırız işte bu soru her gece beni düşüncelere sevk ediyor.Depremi beklerken de insanların psikolojik yıkım yaşadığını da tahmin etmemek güç değil.Her an deprem olup ,o çaresizliği yaşacak olmak hissiyatı da günden güne insanları yavaş yavaş yıkıyor.
Dün yaşananan Balıkesir depreminde şiddetin ve derinliğin az olmasına rağmen (3,7) halkımızın evlerinde bu depremi şiddetli ve korkuyla yaşamış olması aklımıza yeniden içinde yaşadığımız evlerin ne derece güvenli olduğu sorusunu bir kez daha getirdi.
6 Mayıs’tan sonra kaç ve hangi belediyeler ülke çapında evleri kontrol edip,çarpık yapılaşma,zeminde kayganlık,binaların depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol edip kaç binaya yıkılanilir ya da depreme dayanıklı hale getirilebilir raporu hazırladı?
Kaçımız sitedeki ya da apartmandaki diğer sakinlerle anlaşıp ,binanızdan numune alıp ,binanın yapısı hakkında bilgi aldı?
6 Şubat depreminin yaşattığı yıkım gö ardı edilemezdi,dairelerin, lüks sitelerin satışlarının yapıldığı reklamlara bakıldığında hepsinin de depreme dayanıklı binalar olarak vatandaşa satıldığını ve satın alan vatandaşlarımızında maalesef enkaz altında yaşamlarını yitirdiklerine şahitlik eder olduk.
Bizler Türkiye ve Balıkesir olarak depreme ne kadar hazırlıklıyız? Yetkili birimler ellerini daha ne zaman taşın altına koyacaklar?
Deprem anında yeterli deprem toplanma alanları ,deprem sonrası vatandaşlarımıza sağlanacak gıda,barınama ve güvenlik önlemlerine ne derece hakimler.Deprem sonrası yaralılar için kaç tane sıhhı hastane saniyeler içinde kurulacak ve hizmet verecek? Deprem anında enkazdan vatandaşaları kaç iş makinası yardımı ile ,sağlık ekipleri ve arama kurtarma personeli kurtaracak? Bizler Allah korusun yarın ya da diğer gün değil her an deprem olacakmış gibi bireysel hazırlıklarımızı yapmış korku ile beklerken aklımızdaki bu sorular ne zaman yanıtlanacak ve bizlerde evet deprem oldu ve şimdi ne yapacağız endişesinden kurtulacağız?
Dilerim en kısa sürede olası deprem için kırmızı düğmelere basılıp kısa sürede tüm binaların sağlamlıkları kontrol edilip deprem sonrası yaşanacak hasarların alınan tedbirler ile en aza indirilmesi sağlanır.
YORUMLAR