Fatih Tablosuna Yönelik İnceleme ve Tartışmalar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, 15. yüzyılın ünlü Venedikli ressamı Gentile Bellini’nin atölyesinden çıkan Fatih Sultan Mehmet tablosunu 2020 yılında Londra’da Christie’s Müzayede Evi’nden 7.9 milyon liraya satın alması, uzun süre kamuoyunun gündeminde yer aldı. Tablonun sahte olduğuna dair yapılan bir ihbar sonrası, İçişleri Bakanlığı tablo alımını incelemeye almıştı. Ancak Danıştay, yapılan detaylı inceleme sonucunda tablonun orijinal olduğu ve kamu zararının oluşmadığına karar verdi.
Sahte İhbarıyla Başlayan Soruşturma Süreci
Tablonun İstanbul’a getirilmesinin ardından, bir yurttaş tarafından “tablo sahte” ihbarı yapıldı. İhbar dilekçesinde, tablonun İngiltere’den sahte bir eser olarak Türkiye’ye satılmış olabileceği iddiaları yer aldı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, Fatih Sultan Mehmet tablosunun satın alınmasıyla ilgili bir ön inceleme başlattı. Soruşturmanın genişletilmesiyle birlikte, Ekrem İmamoğlu’nun da içinde bulunduğu İBB yetkililerine yönelik bir müfettiş atanarak, alım süreci incelenmeye alındı.
İmamoğlu’nun “AKP militanı” diyerek eleştirdiği, eski AK Parti milletvekili adayı Arif Yıldırım, müfettiş olarak görevlendirildi. Yıldırım’ın yaptığı üç sözlü talep ve inceleme sonucunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı kaydedildi. Ancak bu incelemeden yaklaşık iki yıl sonra, 2022 yılında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği yeni bir inceleme başlattı.
Danıştay’dan Soruşturmaya Son Karar
İBB yetkililerinin itirazı üzerine, Danıştay Birinci Daire tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, müzayedeye çevrimiçi katılan dönemin İBB Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka’nın, tablonun orijinalliğini tescil ettirdiği belirtildi. Kararda, alım işlemlerinde müzayede ve ödeme sürecinde herhangi bir kamu zararının oluşmadığına da dikkat çekildi.
Danıştay Birinci Daire, 27 Mart 2024 tarihinde verdiği kararla, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla açılan ve Ekrem İmamoğlu’nun da dahil olduğu İBB yetkililerine yönelik soruşturma izni verilmesi kararını oybirliğiyle kaldırdı. Böylelikle İBB’nin tarihi eseri İstanbul’a kazandırma süreci hukuki olarak tescillenmiş oldu.
Danıştay’ın bu kararı, Ekrem İmamoğlu’nun tartışmalara neden olan bu hamlesine yönelik eleştirileri de boşa çıkardı ve İBB’nin sanat yatırımlarını doğru bir şekilde yönettiğini resmen onayladı. Havva ERTÜRK
Kaynak: Mynet