Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DALGIN: “İHRACATÇILAR ZARAR GÖREBİLİR”

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, 1 Ekim’de yürülüğe giren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ndan ihracatçıların önemli ölçüde zarar gördüğünü belirterek konuyla ilgili Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlandırması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili

İhracatçıların sorunlarını gündeme getiren DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın,  “KOBİ’lerimizin uyum çalışmalarında desteklenmesi amacıyla finansman desteği planlanmakta mıdır?” diye sordu. DEVA Partili Milletvekili Burak Dalgın, gerekli düzenlemeler ve uyum politikalarının hayata geçirilmemesi halinde 1 Ekim’de yürürlüğe giren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ndan (SKDM) ihracatçıların önemli ölçüde zarar görebileceğini belirterek, bu konuda yapılan çalışmaları Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a sordu.

“İHRACATÇILARA İLAVE MALİYETLER GELECEK”

AB’nin ihracatındaki payının yüzde 40’ın üzerinde olduğuna dikkat çeken Dalgın, gerekli düzenlemeler ve uyum politikaları hayata geçirilmediği takdirde SKDM’nin ihracatımıza önemli ölçüde zarar verme riski olduğunu belirtti. Milletvekili Burak Dalgın, SKDM çerçevesinde belirlenecek olan serbest tahsisat oranlarının AB’ye ödenecek vergi miktarı nedeniyle önümüzdeki süreçte ihracatçılara ilave maliyetler getireceğini ifade ederek, bu durumun firmaların Avrupalı firmalarla yürüteceği iş birlikleri ve ortak projelere olumsuz etkileri olacağına vurgu yaptı.

“İHRACATÇILARIMIZLA YETERLİ ÇALIŞMA YAPILDI MI?”

İhracatçılarla yeterli uyum sağlanabilmesi için çalışma yapılıp yapılmadığını soran DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, verdiği soru önergesi kapsamında Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a şu soruları yöneltti: “Bakanlığınız tarafından, SKDM’nin ilk aşamasına ihracatçılarımızın yeterli uyumu sağlayabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmış mıdır? Bunlar nelerdir? Karbon fiyatlarını içerecek Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve ETS’ye dahil olmayan ürünlerde karbon vergilerinin nasıl uygulanacağına ilişkin çalışmalar hangi aşamadadır? Sürecin ne zaman tamamlanması öngörülmektedir? Hem Yeşil Mutabakat hem de SKDM’ye uyum çalışmalarında KOBİ’lerimizin kaynak yetersizliği nedeniyle büyük ölçekli firmalara kıyasla eksik kaldığı bilinmektedir. Bu doğrultuda, KOBİ’lerimizin uyum çalışmalarında desteklenmesi amacıyla finansman desteği planlanmakta mıdır? İşletmelerimizin enerji verimliliğinin artırılması ve sürdürülebilir atık yönetiminin desteklenmesi amacıyla makine/teçhizat alımında teşvik verilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?” Mehmet DEMİREL