Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Gazze’de sadece çocuklar değil, aynı zamanda Birleşmiş Milletler sistemi, hakikat ve Batı’nın savunduğunu iddia ettiği değerler de ölüyor. İnsanlığın daha adil bir dünyada yaşama umutları tek tek tükeniyor” ifadelerini kullandı.
“Filistin Devleti’nin Tanınması Tarihin Doğru Tarafında Olmak Demektir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’in Birleşmiş Milletler’de hak ettiği temsiliyete kavuşmasının, uluslararası alanda atılmış önemli bir adım olduğunu vurguladı ve Filistin’i henüz tanımamış olan devletleri tarihin doğru tarafında yer almaya davet etti. “Bu kritik dönemde Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınması gerektiğine inanıyorum. Atılan adımların, Filistin’in Birleşmiş Milletler üyeliğine giden yolda son dönemeç olmasını diliyorum” dedi.
“Dünya Beşten Büyüktür” Vurgusu
Erdoğan, BM’nin kurulduğu günden bu yana dünya barışı ve güvenliği sağlamada yetersiz kaldığını belirterek, “Dünya Beşten Büyüktür” şiarının bugün daha çok anlam kazandığını ifade etti. BM’nin beş daimi üyesinin küresel barış ve güvenliği belirleme yetkisinin adaletsiz olduğunu savunan Erdoğan, bu durumun Filistin gibi mazlum halkların haklarını savunmada büyük eksikliklere yol açtığını dile getirdi.
“Gazze Katliamına Karşı Sessiz Kalmak Vahşete Ortak Olmaktır”
Erdoğan, konuşmasının büyük bir bölümünü Gazze’de yaşanan trajediye ayırdı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 41 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savaşın bile bir ahlakı vardır, ancak İsrail, Gazze’de sivilleri, çocukları ve insani yardım görevlilerini hedef alarak savaş suçu işliyor” dedi. Erdoğan, uluslararası topluma İsrail’in saldırgan politikalarına karşı daha sert bir duruş sergileme çağrısında bulundu.
“Filistin’in Meşru Direnişi Onurlu ve Kahramancadır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistinlilerin topraklarını savunma konusunda meşru bir hakka sahip olduklarını belirtti ve Filistin’in direnişini “onurlu ve kahramanca” olarak nitelendirdi. İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarının sadece bir avuç ülkenin desteğiyle sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, “İsrail’in bu saldırganlığını durdurmanın yolu, uluslararası toplumun samimi ve kararlı bir duruş sergilemesinden geçmektedir” dedi.
Uluslararası Topluma Çağrı: “KKTC’yi Tanıyın”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, uluslararası topluma bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) tanıma çağrısında bulundu. Ada’da federasyon modelinin artık geçerliliğini yitirdiğini ve iki ayrı devlet çözümünün kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Kıbrıs Türklerinin hakları korunmalı, tecrit politikaları son bulmalıdır” şeklinde konuştu.
“İslamofobi ve Irkçılığa Karşı Mücadelede Kararlıyız”
Erdoğan, İslam ve yabancı düşmanlığının dünya genelinde artış gösterdiğini ve İslamofobi ile mücadele için Birleşmiş Milletler’in daha etkin adımlar atması gerektiğini vurguladı. Avrupa’da Müslümanlara ve camilere yönelik saldırıların arttığını hatırlatan Erdoğan, İslamofobi ile mücadele özel temsilcisinin bir an önce atanmasını beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasını, küresel barış ve adaletin sağlanması için uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek sonlandırdı ve 79. Genel Kurul’un tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.
Ömer Faruk ALA