Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aydın Enes Erbaşı

ÇİN KESTANESİ

Çin kestanesi olarak da bilinen Castanea mollissima, Fagaceae ailesinin bir üyesi ve Çin, Tayvan ve Kore’ye özgü bir kestane türüdür. Hayvan yemi olarak tercih edilen Çin kestanesi, hayvan yemi olarak kullanılan ve insan tüketimi için uygun olmayan bir üründür.

Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir. Çin kestaneleri, yerli kestanelere kıyasla daha uygun fiyattan satışa sunulur.

Çin kestanelerini ayırt etmenin bir diğer hususu da kestanenin kokusudur. Bu kestanelerde pişirince de farklı etkiler görülür. Tadı yok gibidir, pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur.

Çin kestanesi meyvelerinde yer alan hemaglutinin adlı madde, insan sağlığı üzerinde toksik etkiler yaratabilir.

Kanın pıhtılaşma sürecini zorlaştıran Çin kestanesi, baş dönmesine, mide bulantısına, kusmaya ve ishale kadar çeşitli belirtilere yol açabilir.

Çin kestanesi, normal kestaneye kıyasla daha büyüktür ve kabuğu parlaktır.

Yenilebilir kestaneler tüylü görünen dikenli kozalakla kaplıdır ve çok sayıda kestane içerir. Çin kestanesinin kozalakları geniş aralıklı dikenlere sahiptir ve genelde sadece bir kestane içerir.

Çin kestanesinin kabuğu, yerli kestaneye göre daha açıktır ve kalın yapıdadır.

Kestanelerin kabuğu piştikten sonra bile kolayca açılmaz ve içindeki kestanelerin çıkarılması zordur.

Çin kestanesi, olgunlaşmadan toplandığı için genellikle pişirme esnasında köpürür. Pişirince köpüren ve içinden beyaz sıvı akan kestaneleri kesinlikle tüketmeyin.

Çin kestanesinin en önemli ayırt edici özelliği ise, fiyatıdır. Yerli kestaneye göre çok daha uygun fiyata satılan kestaneler, şüpheli görünebilir.

Çin kestanelerinde, hemaglutinin adı verilen bir madde bulunur. Bu madde, insan sağlığı üzerinde toksik etkilere neden olabilir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER