Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“BU ZAM SORUNLARA PANSUMAN OLUR”

İlaç fiyatlamasında euro kuru

İlaç fiyatlamasında euro kuru düzenlemesi hayata geçirildi. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 euro değeri, yüzde 30,5 artırılarak 14,0387 lira olarak belirlendi. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri, 2023 Temmuz’da yüzde 30,5 artırılarak 14,0387 lira olarak belirlendi. İlaç fiyatlarına gelen zamların eczacıların sermayelerini korumalarına bir nebze olsun yardımcı olacağını söyleyen Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, “Bu zam eczaneleri kurtarmıyor. Giderlerimiz halen çok fazla. Sağlık Bakanlığı fiyat güncellemesi yapmak yerine sistemi değiştirmeli” şeklinde konuştu.

“İLAÇLAR ECZANELERE GELMEYE BAŞLADI”

İlaç fiyatlarına gelen yüzde 30,5 oranındaki zam ile ilgili açıklamalarda bulunan Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, “İlaç fiyatlarına yüzde 30,5’lik bir güncelleme yapıldı. EURO kur farkına bağlı olarak yapılan bu güncelleme sayesinde firmalar eczanelere ilaç vermeye başladı. Yaklaşık son bir haftadır yaşadığımız ilaç sıkıntısı yüzünden vatandaşlarımızın ilaç taleplerini karşılayamıyorduk. Neredeyse her 5 ilaçtan bir tanesi eczanelerimizde bulunmuyordu. Fiyat güncellenmesinin açıklanmasının ardından firmalar yeni fiyatlar üzerinden ilaç göndermeye başladılar. Şu anda ilaç sıkıntısı son haftalardaki kadar yoğun yaşanmıyor” dedi.

“İLAÇTA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ”

İlaç firmalarının zam beklentisiyle elinde tuttukları ilaçları yavaş yavaş göndermeye başladıklarını söyleyen Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, “İlaç firmaları fiyat güncellemesi öncesinde zam beklentisi nedeniyle ilaç göndermiyorlardı. Şu sıra eczanelerin yok listeleri tamamlanıyor.  Biz ilaçların az bir kısmına erişebiliyorduk. Bunda ilaçların EURO kuru üzerinden gelmesinin payı var. Eczacılar olarak geçmiş yıllarda altı ayda bir fiyat güncellemesi gerekirken artık yılda 3 ya da 4 defa fiyat güncellemesine ihtiyaç duyuluyor. İlaç firmalarının çoğu yabancı. Bu nedenle EURO endeksli ilaç sistemi olmuyor. Dışa bağımlılıktan kurtulmamız lazım. Bizim her şeyden önce yerli ve milli ilaç sanayimizi geliştirmemiz gerekiyor. Eğer yerli ve milli ilaçlarımızı geliştirirsek dışa bağımlılıktan kurtulursak ilaç sıkıntısı da olmaz.  Yerli ilacın desteklenmesi önünün açılması gerekiyor.  İsmi yerli olsa da birçok firmanın ya yabancılara satıldı ya da ortağı yabancı. Şu anda ithal ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

 “TÜRKİYE’YE HİÇ GELMEYEN İLAÇLAR VAR”

İlaç firmalarının bazı ilaçları Türkiye’ye göndermediğini söyleyen Başkan Gümüş, “Yabancı ilaç firmaları son teknolojiyle üretilen bazı ilaçları göndermiyorlar. Türkiye’ye hiç gelmeyen ilaçlar var. EURO kuruna bağlı ücret politikaları nedeniyle dünya genelinde kullanan bazı ilaçlar ülkemize henüz gelmedi. Bizim vatandaşlarımız o ilaçlardan mahrum bırakılmalı” şeklinde konuştu.

“BU ZAM ECZANELERİ KURTARMIYOR”

İlaca gelen yüzde 30,5 oranındaki zammın eczacıları rahatlatsa da mesleğin geleceğini kurtarmadığını söyleyen Başkan Gümüş, “İlaç fiyatlarına yapılan zam eczacıların sermayesini korusada karından kaybettiriyor.  Bu zam eczaneleri kurtarmıyor. Her bir meslektaşımızın gideri oldukça fazla. Kiralar arttı. Elektrik, su ve eczane giderlerinin yanı sıra her bir eczane en az 2 kişiyi istihdam ediyor. Eczacıların gider kalemi çok fazla. Bu noktada yapılan zamlar da pek çok açıdan yetersiz kalıyor” şeklinde konuştu.

“GÜNCELLEME DEĞİL SİSTEM DEĞİŞMELİ”

EURO kuruna bağlı ilaç tedariği sisteminin iflas ettiğini söyleyen Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, “Aylardır ilaç fiyatlarına güncelleme istiyorduk. Şimdi öyle bir noktaya geldik ki güncelleme bile fayda etmiyor. Bu sistem iflas etmiştir. Tamamen EURO kuruna bağlı sistemin değiştirilmesi gerekir. Yoksa eczaneler bu ağır yüke dayanamayacak. İlaç yokluğuna karşı sermayeyi korumak için bu zam gerekliydi. Zam en çok firmaları rahatlattı. Bu kısa süreli bir çözüm. Sağlık Bakanlığı bu konuyu tam anlamıyla ele almalı” ifadelerini kullandı. Burcu DEMİR