Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Almanya'dan bağlandığı canlı yayında ekonomi gündemini değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararından Borsa İstanbul'daki sert satışlara, altın ve gümüş fiyatlarından petrol piyasasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Memiş, piyasalardaki belirsizliğin sürdüğünü ifade etti.
İSLAM MEMİŞ’TEN MEVDUAT SAHİPLERİNE KRİTİK UYARI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 22 Ekim Perşembe günü politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 37'den yüzde 36'ya düşürdü. Böylece ocak ayından bu yana ilk kez faiz indirimine gidildi.
Faiz kararını değerlendiren İslam Memiş, özellikle bankalarda parasını mevduatta değerlendiren vatandaşların getiri hesabı yaparken stopaj kesintisini göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.
Bankaların sunduğu yüzde 36 ile yüzde 39 civarındaki faiz oranlarının doğrudan net kazanç olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Memiş, stopaj kesintisi sonrasında elde edilen gerçek getirinin hesaplanmasının önemine dikkat çekti.
Memiş, faiz indirimlerinin ardından yatırımcıların Türk lirasında kalmaya devam edip etmeyeceğinin önümüzdeki süreçte daha net görüleceğini söyledi.
“ARALIK AYINDA FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMEYİN” MESAJI MI?
Merkez Bankası'nın yayımladığı karar metnini de değerlendiren Memiş, aralık ayında yeni bir faiz indiriminin gelmeyebileceğini düşündüğünü ifade etti.
Karar metninin kendisinde bu yönde bir izlenim oluşturduğunu aktaran Memiş, aralık ayındaki toplantının piyasalar açısından önemli olacağını belirtti.
TCMB'nin bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısı 10 Aralık 2026 tarihinde gerçekleştirilecek.

BORSA İSTANBUL İÇİN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: “SADECE İZLEMEK LAZIM”
Borsa İstanbul'daki düşüşleri değerlendiren İslam Memiş, piyasalarda yaşanan satış baskısının arkasında artan nakit ihtiyacının bulunduğunu savundu.
Canlı yayında BIST 100 endeksinin 11 bin 220 puan civarındaki seviyesinin gündeme gelmesi üzerine konuşan Memiş, şirketlerin yükselen maliyetler nedeniyle nakde ulaşmakta zorlandığını belirtti.
Petrol fiyatlarındaki artışın ve fonlardan yaşanan çıkışların satışları hızlandırdığını dile getiren Memiş, mevcut koşullarda borsa için teknik destek ve direnç seviyeleri vermenin zor olduğunu ifade etti.
Borsada 10 bin 800 veya 10 bin puan gibi seviyelerin kesin destek noktaları olarak görülmemesi gerektiğini savunan Memiş, yatırımcıların bu süreçte gelişmeleri yakından izlemesinin daha doğru olacağını söyledi.
ALTIN VE GÜMÜŞ NEDEN DÜŞÜYOR?
Altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan sert gerilemelere de değinen Memiş, özellikle Körfez ülkelerinde artan nakit ihtiyacının değerli metaller üzerindeki satış baskısını artırdığı görüşünü paylaştı.
Konuşmasında ons altının 4 bin 14 dolar seviyelerinde bulunduğunu belirten Memiş, fiyatların 3 bin 950 dolar seviyesine doğru gerileyebileceği ihtimalinden söz etti.
Gümüşün ons fiyatının ise 54 dolar civarında olduğunu ifade eden uzman isim, önceki gün yaşanan yaklaşık yüzde 5'lik düşüşe dikkat çekti.
Yatırımcıların nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla ellerindeki varlıkları hızla sattığını öne süren Memiş, satışların yalnızca borsayla sınırlı kalmadığını, altın ve gümüş piyasalarına da yansıdığını belirtti.
PETROLDE 120 VE 130 DOLAR ENDİŞESİ!
Petrol fiyatlarının 110 dolar seviyesinde bulunduğunu aktaran İslam Memiş, fiyatların 120 ve 130 dolara yükselmesi ihtimalinin piyasalar açısından önemli bir risk oluşturduğunu söyledi.
Yüksek petrol fiyatlarının hem üretim maliyetlerini hem de enflasyon baskısını artırabileceğine dikkat çeken Memiş, enerji fiyatlarındaki yükselişin ekonomik dengeleri olumsuz etkileyebileceğini değerlendirdi.
HAFTA SONU İÇİN ORTA DOĞU UYARISI
Canlı yayının sonunda yatırımcıları hafta sonuna ilişkin uyaran İslam Memiş, 24-25 Ekim tarihlerinde Orta Doğu'dan gelebilecek haberlerin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Bölgede yeni saldırılar veya farklı gelişmeler yaşanıp yaşanmayacağının piyasalardaki belirsizlik açısından önem taşıdığını belirten Memiş, enerji fiyatlarının yarattığı enflasyon riskine dikkat çekti.
Piyasalardaki mevcut tabloyu değerlendirirken “Piyasalarda ciddi bir türbülans var” ifadelerini kullanan Memiş, haftanın yoğun satış baskısı ve belirsizlikle tamamlandığını söyledi.
Büşranur AKDAĞ




