İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, yaptığı açıklamada, Guterres’in “istenmeyen adam” ilan edildiğini ve ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu. Katz, “Genel Sekreter’in açıklamaları, İsrail’in meşru müdafaa hakkını hiçe sayan bir tutum içeriyor ve Lübnan’a yönelik desteğini açıkça ortaya koyuyor. Bu nedenle Guterres’in ülkeye girişi yasaklanmıştır.” ifadelerini kullandı.
Guterres’ten Acil İtidal Çağrısı ve Destek Mesajı
BM Sözcülük Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Guterres’in Lübnan’daki artan gerginlikten derin endişe duyduğu ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini belirttiği ifade edildi. Guterres, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde, Birleşmiş Milletler’in Lübnan’a destek olmaya hazır olduğunu vurgulayarak, “Lübnan’da kapsamlı bir savaşın her ne pahasına olursa olsun engellenmesi gerekiyor” dedi.
Guterres’in açıklamalarında, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının durdurulması ve Lübnan’ın egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizmesi, İsrail’de büyük tepkiye neden oldu. Bu açıklamanın ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Katz’ın Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasaklaması, iki taraf arasındaki gerilimi tırmandırdı.
“İsrail’de İstenmeyen Adam İlan Edildi”
İsrail’in aldığı bu karar, BM ile İsrail arasındaki ilişkileri daha da zora sokacak gibi görünüyor. BM Genel Sekreteri’nin Lübnan’a destek açıklaması sonrası İsrail’de “istenmeyen adam” ilan edilmesi, uluslararası toplumda dikkatle takip ediliyor.
İsrail hükümeti, Guterres’in açıklamalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, BM’nin tarafsızlığını yitirdiğini savundu. Guterres’in ise Lübnan’daki gerginliğin daha fazla tırmanmaması için temaslarını sürdürmeye devam edeceği kaydedildi. Bu gelişme, Lübnan-İsrail hattında artan tansiyonun BM’nin de içinde bulunduğu uluslararası platformda yankı bulduğunu gösterirken, Guterres’in İsrail tarafından “istenmeyen adam” ilan edilmesi, BM’nin bu süreçte nasıl bir tutum sergileyeceği konusunu gündeme taşıdı.
Ömer Faruk ALA