Balıkesir’in önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Altıeylül ilçesine bağlı Cinge Mahallesi’nde sarımsak hasadı ve geleneksel bağlama işlemleri yoğun şekilde sürüyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tarlalarda başlayan hareketlilik, üreticilerin gün boyu süren hummalı çalışmalarıyla devam ederken, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de sahadaki üreticileri yalnız bırakmıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, teknik personellerle birlikte sarımsak üreticilerini ziyaret ederek hasat çalışmalarını yerinde takip etti. Tarlalarda ve bağlama alanlarında incelemelerde bulunan Düzgün, üreticilerle sohbet ederek sezon hakkında bilgi aldı.

Sarımsakta Hasat ve Bağlama Dönemi
Cinge Mahallesi’nde yetiştirilen sarımsaklar, hasadın ardından geleneksel yöntemlerle bağlanarak kurutma sürecine hazırlanıyor. Üreticiler tarafından büyük bir titizlikle gerçekleştirilen bağlama işlemi, ürünün kalitesinin korunması açısından büyük önem taşıyor.
Sabahın erken saatlerinde başlayan çalışmalar gün boyunca devam ederken, kadın üreticilerin de sürecin önemli bir parçası olduğu görülüyor. Hasat edilen sarımsaklar tek tek temizleniyor, demetleniyor ve kurutulmak üzere uygun alanlara seriliyor.

“Her Aşamasında Büyük Bir Emek Var”
Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, sarımsak üretiminin yüksek emek gerektiren bir süreç olduğuna dikkat çekti.
Düzgün, “Sarımsak üretimi, toprağa ekiminden hasadına kadar yoğun emek isteyen tarımsal faaliyetlerden biridir. Bugün Altıeylül ilçemizin Cinge Mahallesi’nde üreticilerimizle bir araya geldik. Hasat ve geleneksel bağlama çalışmalarını yerinde gördük. Yoğun emekle toprakla buluşan, her aşamasında büyük bir işçilik barındıran sarımsaklarımız üreticimizin alın teriyle değer kazanıyor. Çiftçilerimizin özverili çalışmalarını takdir ediyor, kendilerine kolaylıklar diliyoruz” dedi.

Üreticilere Bereket Temennisi
Balıkesir tarımının önemli ürünlerinden biri olan sarımsağın bölge ekonomisine katkı sunduğunu belirten Düzgün, üretimin sürdürülebilirliği açısından çiftçilerin desteklenmesinin önem taşıdığını vurguladı.
Üreticilerin yıl boyunca verdikleri emeğin hasat döneminde karşılık bulduğunu ifade eden Düzgün, “Tüm üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyoruz. İnşallah emeklerinin karşılığını alacakları verimli bir hasat dönemi geçirirler” diye konuştu.

Tarımsal Üretimin Güçlü Adresi
Verimli topraklarıyla dikkat çeken Cinge Mahallesi’nde gerçekleştirilen sarımsak üretimi, hem bölge çiftçisine gelir sağlıyor hem de Balıkesir tarımına önemli katkılar sunuyor. Hasadı tamamlanan ürünler iç ve dış pazara gönderilmek üzere hazırlanırken, üreticiler sezonun bereketli geçmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ediyor.

Tarlalarda devam eden hasat mesaisi, Balıkesir’in tarımsal üretim gücünü bir kez daha ortaya koyarken, üreticilerin alın teriyle yetişen sarımsaklar sofralara ulaşmak için gün sayıyor.
Ömer Faruk KARATOSUN
