Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BASKİ’den Su Hamlesi!

Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Karesi ilçesine bağlı Naipli Mahallesi’nde yıllardır kullanılmayan su kuyusunu yeniden faaliyete geçirdi. Yapılan yeni su havuzu ve damla sulama sistemi sayesinde yaklaşık bin dönümlük tarım arazisinin sulanması hedefleniyor. Çiftçilerin uzun süredir yaşadığı sulama sorununa çözüm olacak çalışma, bölgede tarımsal üretime can suyu olacak.

Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Karesi ilçesine bağlı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde tarımsal üretimi desteklemeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışma kapsamında, Karesi ilçesine bağlı Naipli Mahallesi’nde atıl durumda bulunan su kuyusu yeniden devreye alındı.

Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından kapsamlı bir şekilde yenilenen kuyunun, bölgedeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması planlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla yaklaşık bin dönümlük arazinin düzenli ve verimli şekilde suya erişmesi sağlanacak.

0a1e83db a534 44ce b844 53f081a8b783 - Marmara Bölge Gazetesi

150 Metreküplük Yeni Su Havuzu Yapıldı

Naipli Mahallesi’nde bulunan ve saniyede 40 litre su verme kapasitesine sahip kuyuya yeni pompa yerleştirildi. Kuyudan çıkarılan suyun depolanması ve tarım arazilerine ulaştırılması amacıyla 150 metreküp kapasiteli yeni bir su havuzu da inşa edildi.

Çalışmayla birlikte bölgedeki çiftçilerin özellikle yaz aylarında yaşadığı sulama sıkıntısının azaltılması hedefleniyor. Sulama işlemlerinde damla sulama sisteminin kullanılmasıyla su kayıplarının önüne geçilecek ve mevcut kaynakların daha tasarruflu kullanılması sağlanacak.

Vahşi Sulamanın Önüne Geçilecek

Projenin devreye alınmasıyla geleneksel ve yüksek miktarda su tüketimine neden olan vahşi sulama yönteminin önüne geçilecek. Modern damla sulama sistemi sayesinde su, doğrudan bitkilerin köklerine ulaştırılacak.

Bu yöntemle hem su kaynaklarının korunması hem de tarımsal üretimde verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Çalışmanın, üretim maliyetleri artan çiftçilere ekonomik açıdan da önemli katkı sağlaması bekleniyor.

afd0868f 010e 4f00 97f8 cc1bdd19168f - Marmara Bölge Gazetesi

Öztürk: “Üreticilerimiz Daha Verimli Bir Sezon Geçirecek”

Çalışmaları yerinde inceleyen BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, uzun süredir kullanılmayan kuyunun çiftçilerin tarımsal sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla yeniden faaliyete geçirildiğini söyledi.

Kuyunun yüksek debiye sahip olduğunu belirten Öztürk, yaklaşık bin dönümlük tarım arazisinin sulanacağını ifade etti.

Öztürk, “Üreticilerimizin daha rahat ve verimli bir üretim sezonu geçirmesine katkı sunacak bu yatırımla çiftçilerimizin suya erişimi kolaylaştırılacak. Aynı zamanda su kaynaklarımızın daha verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılması sağlanacak. BASKİ olarak su kaynaklarımızı koruyarak üreticilerimizin ihtiyaçlarına çözüm üretmeye ve vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

aafc2c09 62cd 43b2 b794 c3e79f7b2546 - Marmara Bölge Gazetesi

“Mahsul Alamıyorduk, Artık Alacağız”

Naipli Mahalle Muhtarı Mehmet Ceyhan da gerçekleştirilen çalışmanın mahalle halkı ve çiftçiler için büyük önem taşıdığını söyledi.

Sulama suyu sıkıntısı nedeniyle geçmiş dönemlerde ürün almakta zorlandıklarını belirten Ceyhan, “Ahmet Başkanımız sayesinde suya kavuştuk. Vatandaşlarımıza hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun. Mahsul alamıyorduk, artık alacağız inşallah. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Bölge Çiftçisine Can Suyu Olacak

Yeniden devreye alınan su kuyusu ve yapılan su havuzu sayesinde Naipli Mahallesi’ndeki tarım arazilerinin daha düzenli sulanması sağlanacak. Çalışmanın özellikle kuraklık riskinin arttığı dönemlerde bölgedeki tarımsal üretimin devamlılığı açısından önemli rol oynaması bekleniyor.

Yaklaşık bin dönümlük araziyi suyla buluşturacak proje, hem çiftçilerin üretim gücünü artıracak hem de su kaynaklarının tasarruflu kullanımına katkı sunacak.

Ömer Faruk KARATOSUN