Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balıkesir’in Fay Haritası: Yıkıcı Depremler ve Gelecekteki Tehlike

Balıkesir, tarih boyunca hem Marmara hem de Ege fay hatlarının etkisiyle çok sayıda yıkıcı deprem yaşadı. 1898’den 2025’e uzanan sarsıntılar, kentin hafızasında derin izler bırakırken, uzmanlar gelecekteki risklere karşı yapıların güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Balıkesir, tarih boyunca hem Marmara hem de Ege fay hatlarının

Balıkesir, Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara ile Ege’nin kesişiminde yer alıyor ve bu coğrafi konum, şehri aktif fay hatları üzerinde bulunması nedeniyle yüksek deprem riski altına sokuyor. Resmî belgeler ve güvenilir arşivler, tarih boyunca Balıkesir’in birçok yıkıcı deprem yaşadığını ortaya koyuyor. Bu depremler, hem şehir merkezinde hem de kırsal alanlarda derin izler bıraktı.

05f5606d 819d 4f92 bee2 10f9a6011e6d - Marmara Bölge Gazetesi

Tarihte Balıkesir’i Sarsan Büyük Depremler

29 Ocak 1898 – Balıkesir Depremi (M ~7.0)
Osmanlı arşivlerine göre bu büyük deprem, şehir merkezinde ve çevre köylerde büyük yıkıma neden oldu. Yalnızca 51 bina sağlam kalırken, geri kalan yapılar ağır hasar gördü veya tamamen yıkıldı.

19 Kasım 1919 – Ayvalık Depremi (M ~7.0)
Merkezi Ayvalık olan sarsıntı, Balıkesir kıyıları ve Ege adalarında yoğun şekilde hissedildi. Depremin ardından bölge ekonomisi ve sosyal hayat uzun süre toparlanamadı.

15 Kasım 1942 – Bigadiç Depremi (M 6.1)
Bigadiç ve çevresini etkileyen bu deprem, bazı yerleşimlerde ciddi hasar oluşturdu. Dönemin kısıtlı imkânları nedeniyle yardım ve kurtarma çalışmaları günlerce sürdü.

18 Mart 1953 – Yenice–Gönen Depremi (M 7.2)
Balıkesir’in batısında meydana gelen bu yıkıcı deprem, Gönen, Manyas, Bandırma ve köylerinde ağır yıkıma yol açtı. Resmî kayıtlara göre 265 kişi hayatını kaybetti, binlerce bina kullanılamaz hale geldi.

4 19 - Marmara Bölge Gazetesi

Yakın Dönemde Yaşanan Depremler

14 Ocak 2020 – Akçay Depremi (M 5.4)
Edremit Körfezi merkezli deprem, özellikle Ayvalık ve Burhaniye çevresinde yoğun şekilde hissedildi.

4 Şubat 2022 – Dursunbey Depremi (M 4.7)
Küçük ölçekli olmasına rağmen bölgede kısa süreli paniğe neden oldu.

10 Ağustos 2025 – Balıkesir Depremi (M 6.1)
Sındırgı–Bigadiç hattında meydana gelen deprem, Balıkesir merkez ve çevre ilçelerde hissedildi. Resmî açıklamalara göre 1 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı. Bazı cami minareleri ve tarihi yapılar zarar gördü.

AW514885 03 - Marmara Bölge Gazetesi

Balıkesir’in Deprem Gerçeği ve Uzman Uyarıları

Jeoloji uzmanları, Balıkesir’in hem Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yan kolları hem de Edremit–Altınoluk Fay Zonu üzerinde bulunması nedeniyle çoklu deprem tehlikesi taşıdığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, yapı stokunun güçlendirilmesi, riskli binaların yenilenmesi ve afet bilincinin toplum genelinde yaygınlaştırılması, gelecekte yaşanabilecek yıkıcı depremlere karşı en etkili önlem olacak.

Balıkesir’in deprem karnesi, geçmişte yaşanan sarsıntıların şehrin tarihine kazınmış acı birer hatıra olduğunu gösterirken, gelecekteki riskler konusunda da ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

Fotoğraflar: İHA

Şefiye YILDIRIM