Program, Ayvalık Karayolları 29’uncu Şube Şefliği bahçesinden başladı. Atatürk’ün ilçeye giriş yaptığı güzergah üzerinden gerçekleştirilen yürüyüşe; Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, gaziler ve şehit aileleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle öğrenciler katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Çelenk takdimleri ve vatandaşların Atatürk anıtına çiçek sunumunun ardından Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin yaptığı konuşmada, 89 yıl önce, Ayvalık’a gelip bu toprakları ziyaret eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün güzergâhından yürüyerek halkın karşısına gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. 

“AYVALIK HALKI ATATÜRK’ÜN YOLUNDA”

13 Nisan 1934 tarihinde Atatürk’ün o günlerde yaptığı yurt gezileri kapsamında Ayvalık’ı da 89 yıl önce ziyaret ettiğini hatırlatan Başkan Ergin şöyle konuştu:”89 yıl önce Ayvalık’a gelip bu toprakları ziyaret eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün güzergâhından yürüyerek halkın karşısına gelmekten bugün de büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. Atamızın ilçemizi ziyaret etmesinin ardından 89 yıl geçmesine rağmen Ayvalıklılar bu özel günü her geçen yıl sanki ilk kez yaşanılıyormuşçasına büyük bir coşkuyla, aynı duygularla kutluyor. 13 Nisan hepimiz için gurur günü. Ayvalıklılar Atatürk’e her yıl 13 Nisan’da gönülden bağlılığını gösteriyor. Bu duygu ve düşünce de Ayvalık halkının Atatürk’ün yolundan asla dönmeyeceğinin en önemi göstergesi. Mustafa Kemal Atatürk,  Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, onurundan, ulus bilincinden ve çalışkanlığından başka her şeyini yitirmiş bir milletin kurtarıcısı olurken; içinde bulunduğu durumu düşünmeksizin, “Herkes ulusal görevini ve sorumluluğunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düşünceyle, düşünüp çalışmayı görev edinmelidir.” diyerek sorumluluk bilinci ve çalışmanın mecburiyetini yol olarak gösterdi” dedi.

“ATATÜRK MEMLEKETİ EKONOMİK ANLAMDA DİRİLTMİŞTİR”

Atatürk, bir milleti yok olmaktan kurtarmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurduktan sonra, yaşamı elverdiği sürece, Türk milletini her anlamda ayağa kaldırdı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; 1938 de yaşamı sona erene kadar vatanımız adına; o kadar çok şey yapmıştır ki; bunların bir kaçından söz etmeden geçmek istemiyorum. Savaşın maddi manevi tahrip ettiği bir milleti uyandırırken, Cumhuriyeti kurmuş yönetim şeklimize demokrasi getirmiş, eğitim sisteminde latin alfabesine geçerek kültür seviyesinin artışını sağlamış. Kadınlara seçme seçilme hakkını dünyada ilk veren ülke olma önceliğini almış, kılık kıyafet düzenlemeleriyle sosyal çağdaş bir toplumun dizaynını sağlamış, laikliği getirerek din ve devlet işlerini birbirinden ayırmış ve yeni Türk toplumunu çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması için elinden geleni yapmıştır. Büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk, tüm bunları yaşama geçirirken, bir toplumun sosyo-kültürel yapısından, eğitimine, yönetiminden, kadınlarına kadar her anlamda yenilik ve düzenleme yapmış, savaştan çıkmış bir milletin ekonomik yapılanmasını da sağlamıştır. Her şeyi dışarıdan almak zorunda olan ve hiçbir üretim kalemi olmayan bir devletten kısa zamanda, elektrik santrali, çelik, basma, kağıt ve şeker üreten 46 fabrikayı kurarak hem dışarıya olan bağımlılığı en aza indirgemiş hem de istihdam olanakları sağlamış. Yüce Atamız, 15 yıl içerisinde kömürde yüzde 100, kromda yüzde 600, diğer madenlerde yüzde 200 artışı sağlamış, demir üretimi sıfırdan 180 bin tona çıkmış, şeker üretimi 200 misli artmıştır ve bir memleketin ekonomik anlamda yeniden dirilmesini sağlamıştır.

“KENDİNİZ İÇİN DEĞİL MİLLETİNİZ İÇİN ÇALIŞIN”

Atatürk’ün yolundan gittiklerini söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Atatürk’ün Türkiye’si hiç dış borç almadan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan borçlarını son kuruşuna kadar ödeyerek kendi kaynaklarını kullanmayı başardı. Denk bütçeye dayalı ve enflasyonsuz kalkınma sonunda milli gelir artışı en üst seviyelere çıktı. Ekmeğimizi kendi unumuzdan yoğurduk. Şekerimizi kendi pancarımızdan aldık. Basmamızı kendi pamuğumuzdan dokuduk. Sanayi istatistiklerine göre, 1923’e kadar ülke genelindeki irili ufaklı tüm sanayi kuruluşlarının sayısı 386 idi. 1923-1933 arasında bu sayı 1087’ye yükseldi. Hem siyasi hem askeri deha olan Mustafa Kemal Atatürk ekonomik kalkınmayı da sağlarken; bir konuşmasında da; “Kendiniz için değil millet için elbirliğiyle çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.” sözlerini buradan tekrar Ayvalıklı hemşehrilerimle paylaşmak istiyorum” dedi.

“HER ZAMAN ATATÜRK’ÜN İZİNDE OLACAĞIZ”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Dört yıldır, Ayvalık için halkımızla, el birliğiyle kentimizi yönetmenin gurunu yaşıyorum. Bugün de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’ımıza giriş yaptığı yolda yürüyerek vatandaşlarımızın karşınızda konuşma şerefine dördünce kez erişmiş olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. O gün için şartlar ne kadar sıkıntılı ise üstesinden gelmeyi başarmış Atamızın sadece yürüdüğü yolun değil; memleket için izlediği yolunda ardından giderek; ne kadar çalışmamız gerekiyorsa; memleketimiz, halkımız, Ayvalık’ımız için ve Atatürk’e verdiğimiz sözler gereği; elimizden ne geliyorsa sonuna kadar çalışacağız.  Her zaman Atatürk’ün izinde olacağız” ifadelerini kullandı. Nihan Merve KUŞDOĞAN