Mert Başaran’a göre yatırım yapmak için büyük paralar gerekmiyor. Altın, konut, bireysel emeklilik ve toprak gibi değerler üzerine inşa edilen bir stratejiyle sıradan vatandaş bile finansal özgürlüğe ulaşabiliyor. Başaran, yatırımcılara kritik bir çağrı yaptı.
Bireysel emeklilik sistemini “Türk halkı için mucize” olarak tanımlayan Başaran, %30 devlet katkısının, küçük yatırımcı için büyük fırsat olduğunu belirtti: “Sen altını biriktiriyorsun, devlet üstüne bir altın daha koyuyor. Bu sistem kötü mü şimdi?”

Gösterişin Esiri Olma: “Param Bitmedi, Hedefim Bitti”
Tasarrufun önemine vurgu yapan Başaran, özellikle gençlere ve orta gelir grubuna seslendi. Lüks harcamalarla yapılan sosyal medya gösterişinin insanları fakirleştirdiğini söyledi.
“Param bittiği için değil, defterimdeki hedefim bittiği için harcamayı durduruyorum. Disiplin bu işin temelidir.”
Kredi kartlarının harcama psikolojisini bozduğunu, insanı nakitten uzaklaştırarak plansız tüketimin önünü açtığını ifade eden Başaran, “Bir kahve parasını kriptoya yatır, yok say. Yarın öbür gün sana katlanarak dönebilir” dedi.

İstanbul’da 3 Milyonluk Ev, Aylık 31 Bin Kira Getiriyor
Konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerinde ise, “Evler çökecek” diyenlerin büyük yanılgı içinde olduğunu söyledi. Başaran’a göre Türkiye’de hala kayıt dışı ekonomi, göç ve genç nüfusun getirdiği ciddi bir konut talebi var: “Bugün kredi faizi yüksek diye kimse almıyor. Ama faizler düşünce o evi almak için kapı kapı dolaşacaklar.”
Yatırım fırsatlarını görmezden gelmenin bir başka maliyet olduğunu vurgulayan Başaran, “3 milyonluk bir ev aylık 31 bin TL kira getiriyorsa, bu fırsatı kaçıran kendi ayağına sıkıyor demektir” dedi.
Altın, Arsa, Konut Sıralamasıyla Yol Alın
Başaran, yatırım stratejisini sade bir formülle anlattı:
- Altın ile başla
- Yeterli birikimle arsa al
- Sonrasında konut ya da dükkan yatırımı yap
- Kira geliriyle hayat boyu özgür yaşa
Bu sistemin yıllar önce “sıradan insanlar” tarafından başarıyla uygulandığını söyleyen Başaran, “Cebinde 45 bin lira maaşla iki tarla bir ev sahibi olmuş taksi şoförleri var. Mesele disiplin ve sabır” dedi.

Mert Başaran’dan Altın Öğütler: Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?
Yapın:
- Gelir-gider defteri tutun
- Kredi kartı kullanmayın veya küçük limitli tercih edin
- İstekle ihtiyacı karıştırmayın
- Gösteriş için değil, ihtiyaç için yaşayın
- Disiplinli olun, hedef koyun
Yapmayın:
- “Bir daha mı geleceğiz dünyaya?” diyerek lükse kaçmayın
- Altını bozdurup harcamayın
- Herkes konuşuyor diye ekonomistlerin peşine takılmayın
- Evinizi yatırım diye satmayın
- Kredi kartıyla çevrenize hava atmak için borçlanmayın

“Rich Mindset” Vurgusu: Zenginlik Bir Kafa Yapısıdır
Mert Başaran, zenginliği sadece para değil, bir zihin yapısı olarak tanımlıyor. Lüks çantalardan pahalı kahvaltılara kadar her şeyin görgüsüzlükle beslendiğini belirten Başaran: “Rami Koç 75 dolarlık saat takıyor, utanmıyor. Ama bizim arkadaşlar 5 bin liralık saatten utanıyor” sözleriyle sade yaşamın gücünü vurguladı.
Mert Başaran’ın “Faizler düşmeden mal alın, sonra çok geç olacak” uyarısı Balıkesir gibi büyüyen ve gelişen şehirler için daha da kritik. Özellikle Altıeylül, Karesi, Edremit, Burhaniye ve Bandırma gibi merkezlerde, 1 ile 4 milyon TL arası ikinci el konutlara olan talep her geçen gün artıyor.
Yüksek kira getirisi, üniversite öğrencisi nüfusu, göç alan mahalleler ve sahil bölgesi yatırımlarıyla Balıkesir’de de fiyatların hızla tırmanması bekleniyor. Mert Başaran’ın ifadesiyle:
“Bugün 3 milyona aldığınız ev, faizler düştüğünde 6 milyona ulaşabilir. Pazarlık edebileceğiniz tek zaman, bu zamandır!”
Balıkesir’de yatırım yapılabilecek bazı öne çıkan alanlar şöyle:
- Altıeylül – Gündoğan / Bahçelievler: Yeni imarlı bölgelerde orta bütçeli konutlar hâlâ erişilebilir seviyede.
- Karesi – Toygar / Çay Mahallesi: Hem merkeze yakın hem de kira getirisi yüksek alanlar.
- Edremit – Altınoluk / Zeytinli: Yazlık bölgelerde 12 ay kiralanabilir mülkler yatırımcısını bekliyor.
- Burhaniye – Öğretmenler Mahallesi: Arsa yatırımında dikkat çeken, kuzey Ege’nin yükselen değeri.
- Bandırma – Paşabayır / 600 Evler: Üniversiteye ve sanayiye yakınlığıyla yatırımcının gözdesi.
Mert Başaran’ın “Malınızı satmayın, yerine koyamazsınız” uyarısı tam da Balıkesir’in bugünkü yatırım tablosuna oturuyor. Şehir hızla değerlenirken, fırsat kapısı her geçen gün biraz daha kapanıyor.
Şefiye YILDIRIM
