Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aile Hekimlerinden Alınan Rapor Ücretli Olacak!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında önemli değişiklikler içeren bir yasa teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Yeni düzenlemeler, sağlık hizmetleri sunumunun yanı sıra aile hekimliği ve özel sektör çalışanlarıyla ilgili de önemli yenilikler getirdi. 1 Ocak 2025 itibarıyla hayata geçen dijital entegrasyon uygulamaları ile birlikte, özellikle aile hekimleri, ayakta tedavi katılım payları ve özel sektör prim desteklerine dair düzenlemeler dikkat çekiyor. İşte yasayla birlikte gelen tüm yenilikler ve detaylar…

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında

Aile Hekimlerinin Çalışma Şartlarında Değişiklikler
Yeni yasaya göre, aile hekimleri artık mesai saatleri dışında ücretli olarak hasta kabul edebilecek. Ayrıca ehliyet ve benzeri raporlar gibi işlemler için aile hekimlerinden alınacak belgeler artık ücretli olacak. Elde edilen gelirlerin ise döner sermayeye aktarılacağı belirtildi. Bunun yanı sıra aile hekimliği hizmetlerinin haftada 40 saatten az olmamak kaydıyla düzenlenmesi karara bağlandı. Bu değişiklikle birlikte aile hekimlerinin çalışma saatleri esnekleşirken, hem hekimlerin gelirleri artırılacak hem de vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırılacak.

aile hekimleri bes gun is birakacak 5236 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Yasa, ayakta tedavi gören hastalar için ödenen katılım paylarını da değiştirdi. Artık hekim ve diş hekimi muayenesi için ödenecek katılım payı 20 TL olarak belirlendi. Ayrıca, aile hekimlerinden sevk edilen hastalar için bu katılım payı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yüzde 50 oranında düşürülebilecek. Yasa, Cumhurbaşkanına, bu katılım payını 10 katına kadar artırma yetkisi de veriyor. Bu düzenleme, sağlık hizmetlerinin daha maliyetli hale gelmesine neden olabilirken, aynı zamanda sağlık bütçesinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Özel Sektör İşverenlerine Prim Desteği Azaltıldı
Yeni yasayla birlikte özel sektör işverenlerine yönelik bir başka önemli düzenleme de hayata geçti. İşverenlerin, SGK’ya ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirimi, mevcut 5 puandan 4 puana düşürüldü. Ancak imalat sektöründeki işyerleri için 5 puanlık prim desteği uygulanmaya devam edilecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı, bu destek süresini 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisine sahip olacak. Bu değişiklik, özel sektör işverenlerinin mali yükünü hafifletmeye yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak : Haberler.com

Şefiye YILDIRIM