Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD’den Türkiye’ye Şok Hamle!

ABD, Yunanistan’ın Girit Adası’ndaki Souda Körfezi’nde yer alan deniz üssünde kapsamlı bir askeri konuşlanma sürecine girdi. Yeni konuşlandırılan sistemler, bölgedeki dengeleri etkileyebilecek boyutta. Özellikle Türkiye’nin tepkisini çekecek gelişme, Yunan basınında da geniş yer buldu.

ABD, Yunanistan’ın Girit Adası’ndaki Souda Körfezi’nde yer alan deniz üssünde

Yunan medyasının önde gelen gazetelerinden Kathimerini, ABD’nin Girit’teki Souda üssünü adeta bir savunma kalesine çevirdiğini yazdı. Habere göre üsse, gelişmiş kısa menzilli hava savunma sistemleri, Patriot füzeleri, Arleigh Burke sınıfı muhripler, denizaltılar, ve çeşitli askeri nakliye uçakları (C-17 ve C-130) konuşlandırıldı.

ABD’nin bu kapsamlı askeri tahkimatı, bölgedeki stratejik önlemleri artırma planlarının bir parçası olarak yorumlanıyor. Özellikle İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırılarına karşı oluşturulan savunma sistemleri dikkat çekiyor.

abdden turkiyeyi cildirtacak yunanistan hamlesi gercekten olacak is degil 679b13 - Marmara Bölge Gazetesi

Gelişmiş Sistemler Girit’te Konumlandırıldı

Üste konuşlanan sistemler arasında M-LIDS (Küçük İnsansız Uçak Entegre Yıkım Sistemi) de bulunuyor. Bu sistem, 30 mm’lik top ve elektronik harp kabiliyeti ile İHA’lara karşı etkili bir savunma sağlıyor. Ayrıca ABD’nin kısa menzilli Avenger hava savunma sistemlerini de bölgeye sevk ettiği bildirildi.

Bu platformlar, hem insansız hava araçları hem de alçak irtifadan uçan hedeflere karşı etkili müdahale kabiliyeti taşıyor. Avenger sistemlerinin 4. Hava Savunma Topçu Alayı’na bağlı olduğu ve dünyanın farklı noktalarındaki ABD birliklerine eşlik ettiği de gelen bilgiler arasında.

Askeri Varlık Mobil Kalacak

Yunan basını, söz konusu askeri teçhizatın bölgede kalıcı olarak konumlandırıldığını ancak istendiği takdirde 48 ila 72 saat içerisinde dünya genelinde farklı bölgelere sevk edilebileceğini aktardı. ABD’nin bu hareket kabiliyeti, acil müdahale gerektiren durumlar için esnek bir yapı sunuyor.

abdden turkiyeyi cildirtacak yunanistan hamlesi gercekten olacak is degil 8fc9f3 - Marmara Bölge Gazetesi

Üsse Üst Düzey Ziyaret

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Dan Caine’in geçtiğimiz hafta Girit Adası’ndaki Marathi askeri tesislerini ziyaret ettiği bildirildi. Ziyarete Altıncı Filo’dan ve Avrupa-Afrika bölgesindeki ABD Donanması’ndan üst düzey isimlerin de eşlik ettiği açıklandı.

Bu kapsamda limana demirleyen USS Thomas Hudner güdümlü füze destroyeri de dikkat çekti. Bu savaş gemisi, İran tehdidine karşı İsrail donanmasına destek sağlayan beş Amerikan savaş gemisinden biri olarak biliniyor.

Stratejik Dengenin Merkezine Yerleşiyor

Girit Adası’nda yaşanan bu gelişmeler, Türkiye-Yunanistan-ABD üçgenindeki jeopolitik dengeyi yeniden gündeme taşıdı. ABD’nin Yunanistan’daki askeri varlığını sürekli genişletmesi, Ankara tarafından dikkatle izleniyor. Washington’ın sözde müttefikliği üzerinden yapılan bu hamle, Türkiye’de “dostane olmayan adım” olarak yorumlanmaya başladı.

HABER MERKEZİ