Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

5 Haziran Cuma Hutbesi Yayımlandı! Diyanet Yaşanabilir Bir Dünya İçin 3 Şartı Açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 5 Haziran 2026 tarihli Cuma hutbesinde bu hafta “duyarlılık” konusu ele alındı. Türkiye genelindeki camilerde okunacak hutbede; çevreye sahip çıkılması, zamanın doğru kullanılması ve insanlara karşı sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 5 Haziran 2026 tarihli Cuma hutbesinde bu

Diyanet’in yayımladığı hutbede, bireysel ve toplumsal duyarlılığın huzurlu bir toplumun temelini oluşturduğu belirtilirken, Müslümanların ailelerine, çevrelerine ve tüm insanlığa karşı görevlerini yerine getirmesi gerektiği ifade edildi.

HUTBEDEN DİKKAT ÇEKEN MESAJ

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan hutbede duyarlılığın tanımı yapılırken şu ifadelere yer verildi:

“Duyarlılık, kendimiz için istediğimiz iyilikleri başkaları için de istemektir. Sorumluluklarımızı fark edip onları yerine getirmenin gayretinde olmaktır. İnsanların can ve malını, kendi can ve malımız gibi kıymetli; insanların izzet ve şerefini, kendi izzet ve şerefimiz gibi mukaddes bilmektir.”

Hutbede ayrıca Müslümanların duyarsız ve vurdumduymaz bir tavır sergilememesi gerektiği belirtilerek, ailesine, toplumuna ve bütün insanlığa karşı görevlerini yerine getirmesinin dini bir sorumluluk olduğu ifade edildi.

CAMI 3 - Marmara Bölge Gazetesi

MAİDE SURESİ’NİN 105. AYETİ HATIRLATILDI

Hutbede Kur’an-ı Kerim’den Maide Suresi’nin 105. ayetine de yer verildi. Ayette geçen:

“Ey iman edenler! Sorumluluklarınıza dikkat edin. Siz doğru gittiğiniz takdirde yanlış yola sapanlar size zarar veremez.”

ifadeleriyle Müslümanların kendi sorumluluklarını yerine getirmeye odaklanmaları ve doğruluktan ayrılmamaları gerektiği vurgulandı.

ÇEVREYE KARŞI DUYARLILIK VURGUSU

Cuma hutbesinde çevre bilinci de önemli başlıklardan biri oldu. İnsanlara emanet edilen dünyanın korunmasının dini bir sorumluluk olduğu belirtilirken; ormanların, su kaynaklarının ve toprağın korunmasına dikkat çekildi.

Hutbede yer alan,

“Yarın, ‘Ciğerlerimiz yanıyor!’ haberleriyle uyanmamak; ‘Barajlarımız kurudu, suyumuz kalmadı!’ endişesiyle yaşamamak için bugünden gerekli tedbirleri almalıyız.”

ifadeleri dikkat çekti.

Diyanet, çevreye karşı duyarlı davranmanın gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın en önemli şartlarından biri olduğunu belirtti.

CAMI 4 - Marmara Bölge Gazetesi

ZAMANI VERİMLİ KULLANMA ÇAĞRISI

Hutbede zamanın boşa harcanmaması gerektiğine de vurgu yapıldı. Müslümanın çalışkan, üretken ve faydalı birey olması gerektiği belirtilirken Peygamber Efendimizin şu hadis-i şerifi hatırlatıldı:

“Mümin, bal arısına benzer. Bal arısı gibi hep güzel, temiz, helal şeyler yer. Hep güzel şeyler üretir, hep iyiliklerin peşinden koşar. Hiçbir şeyi ne döker, ne kırar, ne de ifsat eder.”

Bu hadis üzerinden toplum için fayda üreten bireylerin önemine dikkat çekildi.

DİYANET’TEN TOPLUMSAL SORUMLULUK ÇAĞRISI

Hutbede dünyanın herhangi bir yerindeki mazlumların ve mağdurların acılarının hissedilmesi gerektiği belirtilirken kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma değerlerinin önemine dikkat çekildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, duyarlılığın sadece bireysel bir erdem değil aynı zamanda huzurlu bir toplumun inşası için temel bir gereklilik olduğunu ifade etti.

HUTBE HADİS-İ ŞERİFLE TAMAMLANDI

5 Haziran 2026 tarihli Cuma hutbesi, Peygamber Efendimizin şu hadis-i şerifiyle sona erdi:

“Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Bilerek veya bilmeyerek kötü bir fiil işlersen peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. Bir de insanlara güzel ahlâkla davran!”

Diyanet, bu mesajla Müslümanları hayatın her alanında sorumluluk sahibi olmaya, güzel ahlakı yaygınlaştırmaya ve toplumsal duyarlılığı güçlendirmeye davet etti.

HABER MERKEZİ