Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içinde teknoloji, savunma ve enerji alanında gerçekleştirmeyi hedeflediği dev adımları açıkladı. Yerli çip üretiminden modüler nükleer reaktöre, KAAN savaş uçağından kuantum teknolojilerine kadar birçok başlıkta hedefler netleşti. Açıklanan vizyon, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracak nitelikte.
Milli muharip uçak KAAN seri üretime geçiyor
Savunma sanayisinde önemli bir yere sahip olan milli muharip uçak KAAN için seri üretim hazırlıkları başladı. Erdoğan, bu kapsamda Türkiye’nin hava savunma sistemlerini tek bir ağda toplayacak “Çelik Kubbe” projesinin de devreye alınacağını belirtti. Böylece savunmada entegrasyon ve yerli sistem kullanımında yeni bir dönemin başlayacağı vurgulandı.
Yerli çip üretimi A’dan Z’ye Türkiye’de yapılacak
Çip üretiminde dışa bağımlılığın sona erdirilmesi amacıyla yerli üretim için adımlar atılacak. Tüm aşamaları Türkiye’de gerçekleştirilecek yarı iletken üretimi için yatırım programları hayata geçirilecek. Yapay zekâ ve süper bilgisayar yatırımlarıyla bu alandaki teknolojik kapasite daha da ileriye taşınacak.
Modüler nükleer reaktör yolda: Nükleer teknopark kuruluyor
Enerji alanında da dev bir hamle geliyor. Türkiye, yerli modüler nükleer reaktör teknolojileri geliştirmek üzere nükleer teknopark kuracak. Bu alanda hem bilimsel hem de endüstriyel kapasitenin artırılması hedefleniyor. Ayrıca güneş enerjisi ve rüzgâr türbinlerinde yerli üretim kabiliyetinin geliştirilmesi de planlar arasında.
Ulusal Kuantum Enstitüsü ve milli uydu sistemi kurulacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre, dijital dönüşüm ve ileri teknolojilere yönelik insan kaynağı da dönüştürülecek. Kurulacak Ulusal Kuantum Enstitüsü ile kuantum teknolojileri alanında araştırma altyapısı güçlendirilecek. Türkiye’nin uydu üretimindeki yetenekleri ise birleşerek, uluslararası rekabet gücü yüksek milli bir uydu sistemine dönüştürülecek.
Biyoteknoloji, yeşil hidrojen ve uçan araç teknolojileri desteklenecek
Strateji kapsamında biyoteknolojik ilaç üretimi için kamu alımları bir kaldıraç gibi kullanılacak. Yeşil hidrojen, karbon yakalama ve depolama gibi çevreci enerji teknolojilerine yatırım yapılacak. Uçan araba, otonom araç, batarya ve enerji depolama teknolojileri için Ar-Ge çalışmaları desteklenerek Türkiye bu alanda da söz sahibi olmayı hedefliyor.
Mega endüstri parkları ve kutup araştırma üssü geliyor
Erdoğan’ın açıklamalarında mega endüstriyel parkların kurulacağı da belirtildi. Teknolojik, sosyal ve lojistik açıdan güçlü altyapıya sahip olacak bu alanlar, stratejik yatırımların merkezi olacak. Ayrıca Antarktika’da Türkiye’ye ait bir kutup araştırma üssü inşa edilecek.
İhracat hedefi 400 milyar dolar, Ar-Ge payı %2,20 olacak
2024 yılında 247 milyar dolar olarak gerçekleşen imalat sanayi ihracatının, 2030’a kadar 400 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı ise %2,20’ye yükseltilecek.
HABER MERKEZİ