Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 12 Haziran 2026 tarihli ve “Hicri Yeni Yıla Girerken” konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
12 Haziran 2026 tarihli hutbede hicretin yalnızca bir göç olmadığına dikkat çekildi. Müslümanların manevi hayatlarını gözden geçirmesi gerektiği vurgulanırken, birlik ve kardeşlik mesajları ön plana çıktı.
12 HAZİRAN 2026 CUMA HUTBESİ
Muhterem Müslümanlar!
İslam’ın ilk yıllarında müminler, Mekkeli müşriklerin günden güne artan eza ve cefasına, işkence ve boykotuna maruz kalmışlardır. Müslümanlar, yaşadıkları bütün zorluklara rağmen imanlarından asla taviz vermemişlerdir. Nihayet Peygamber Efendimiz (s.a.s) ve ashâb-ı güzîn, Cenâb-ı Hakk’ın emriyle, Mekke’den Medine’ye hicret etmişlerdir. İşte bu yıl, daha sonra hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
Aziz Müminler!
Hicret, yalnızca bir yerden başka bir yere göç etmek değildir. Hicret, Allah ve Resûlünün rızasını her şeyden üstün tutma idealidir. Hakka yönelmenin ve hakikate sımsıkı bağlanmanın gayretidir. Nefsin gayr-ı meşru istek ve arzularından, şeytanın bitmek bilmeyen vesveselerinden uzaklaşıp salih ameller ve güzel ahlakla dolu bir ömür geçirme azmidir.
Hutbede ayrıca Müslümanların; kibirden tevazua, öfkeden merhamete, bencillikten diğerkâmlığa yönelmesi gerektiği ifade edildi. Yalan, iftira, fitne ve gıybet gibi kötü davranışlardan uzak durulması çağrısında bulunuldu.

HARAMLARDAN UZAK DURMA ÇAĞRISI
Diyanet’in hutbesinde alkol, zina, faiz, rüşvet, stokçuluk ve karaborsacılık gibi toplumsal huzuru bozan davranışlara da dikkat çekildi. Müslümanların kul ve kamu hakkına riayet etmeleri gerektiği vurgulandı.
Hutbede şu ifadeler yer aldı:
“Müslümanın hicreti; alkol, zina, faiz, rüşvet, stokçuluk ve karaborsacılık gibi huzur ve güveni zedeleyen haramlara tevessül etmemesi, helallerle yetinmesidir.”
HİCRİ YENİ YIL MESAJI
Diyanet İşleri Başkanlığı hutbenin sonunda hicri yeni yıl dolayısıyla dua etti. Hutbede, yeni yılın insanlık için huzur, birlik ve kardeşliğe vesile olması temennisinde bulunuldu.
Cuma hutbesi, Enfâl Suresi’nin 72’nci ayetinin mealiyle sona erdi.
Vatandaşlar, hutbenin tam metnine, PDF, Word ve sesli seçeneklerine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden ulaşabiliyor.
DİYANET CUMA HUTBESİ İÇİN TIKLAYINIZ
Haber Merkezi
