Yunanistan, yıllardır envanterinde bulunan Sovyet yapımı S-300 hava savunma sistemlerini emekliye ayırmaya hazırlanıyor. Yerine ise İsrail’in BARAK hava savunma sistemi geliyor. Yeni sistem, ülkenin çok katmanlı hava savunma mimarisi “Aşil Kalkanı” projesinin temel taşlarından biri olacak.
150 kilometre menzil, düşük maliyet ve hızlı teslimat
İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen BARAK Extended Range sisteminin, 150 kilometre menzile kadar hava ve füze tehditlerini etkisiz hale getirebildiği bildiriliyor. Yunanistan, bu sistemi Güney Kıbrıs Ulusal Muhafızları’nın kullandığı modelle benzer şekilde edinmeyi planlıyor.
İsrail sisteminin öne çıkmasının en önemli nedenleri arasında, ABD yapımı Patriot sistemlerine kıyasla çok daha kısa teslim süresi ve düşük maliyet yer alıyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de parlamentoda yaptığı konuşmada bu tercihin gerekçelerine değindi.
“Yeni Patriot’lar için 4-5 yıl beklememiz gerekiyor”
Miçotakis, “Yunanistan, hâlihazırda Amerikan Patriot sistemlerine sahip ülkelerden biri. Ancak yeni sistemler sipariş etmek istesek bile, üretim kapasitesinin yetersizliği nedeniyle bu sürecin dört ila beş yıl süreceğini biliyoruz.” dedi.
İsrail ile stratejik ortaklığa vurgu yapan Başbakan, BARAK sisteminin hızlı teslimat kapasitesinin altını çizdi.
Yunan savunma sanayiine sınırlı katkı
İsrail’in BARAK sistemini üreten firması, 2023 yılında Yunan savunma sanayii şirketi Intracom Defence’i bünyesine kattı. Bu satın alma, Atina’nın yerli katkı şartını karşılamasını kolaylaştırsa da Yunanistan Savunma Sanayii Üreticileri Birliği verilerine göre, ülkenin mevcut projelerdeki yerli katkı oranı yalnızca %2-3 seviyelerinde.
2025 yılında yerli projelere odaklanılacak
Yunan hükümeti, “Aşil Kalkanı” projesi kapsamında yalnızca dış alımlara değil, yerli üretime de önem veriyor. Yunan Savunma İnovasyon Merkezi (ELKAK) liderliğinde geliştirilecek projeler arasında şunlar öne çıkıyor:
- Ulusal düzeyde topçu destek gemisinin ön tasarımı
- Drone saldırılarına karşı lazer savunma sistemi
- Taşımacılık amaçlı drone ve insansız deniz araçları
- Gelişmiş dolanan mühimmat sistemleri
Bu adımlar, Yunanistan’ın savunma kapasitesini artırma ve dışa bağımlılığı azaltma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Haber Merkezi