Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YAZ DEPRESYONU

Mevsimlerin insan yaşamında oldukça

Mevsimlerin insan yaşamında oldukça belirleyici bir role sahip olduğu sugötürmez bir gerçek. Yaşam biçimimiz, eğlence anlayışımız ve gündelik hayata dair pek çok farklı unsur, mevsimlere ve “havanın durumuna” göre değişiyor. Ancak mevsimlerin, sağlığımız üzerinde de etkisi var. Yaz depresyonu olarak isimlendirilen sağlık sorunu ise mevsimlerin bedensel ve psikolojik sağlığımız üzerindeki büyük etkisini gözler önüne seriyor. Yani yaz aylarındaki mutsuzluğunuzun sebebi, kavurucu sıcaklar olmayabilir!

Mevsimler, insan yaşamına dair pek çok husus üzerinde belirleyici bir etkiye sahip. Öyle ki mevsimler, fiziksel ve zihinsel sağlık durumumuzu dahi etkileyebiliyor. Mevsimlerin psikolojik sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor.

Seasonal Affective Disorder (SAD) olarak da isimlendirilen mevsimsel duygu durum bozukluğu, hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımız üzerinde düşündüğünüzden çok daha büyük bir etkiye sahip. Ancak bu ilginç sağlık sorunu, çoğunlukla sonbahar ve kış mevsiminde etkili oluyor.

Bununla birlikte yaz mevsiminin çoğunlukla tatil, açık hava etkinlikleri ve eğlence ile ilişkilendiriliyor olması, yaz aylarının insan sağlığı söz konusu olduğunda bütünüyle masum olduğu anlamına gelmiyor!

Yaz depresyonu kabaca, yaz mevsiminin ilk günlerinde başlayan ve mevsim sonuna kadar devam eden, dönemsel bir depresyon çeşidi olarak tanımlanabilir. Uzmanlara göre bazı insanların özellikle yaz günlerini büyük bir mutsuzluk ve isteksizlik içerisinde geçirmesinin sebebi de yaz depresyonu.

Kış ve sonbahar depresyonuna kıyasla çok daha ender görülüyor. Yaz mevsiminin ilk günlerinde başlayan ve mevsim sonuna kadar devam eden bu sinsi ve tehlikeli hastalığın en önemli belirtileri, mutsuzluk ve isteksizlik. Uyuma zorluğu, iştahsızlık, kilo kaybı, öfke, dikkat dağınıklığı, kaygı ve endişe ise yaz depresyonunun yaygın şekilde görülen diğer semptomları arasında bulunuyor.

Uzmanlar, kış depresyonunun aşırı uyuma, aşırı yemek yeme ve halsizlik gibi belirtileri olduğunu ifade ediyor. Oysa yaz depresyonunun tipik özellikleri arasında uyuma zorluğu ve iştahsızlık var. Yani farklı dönemlerde ortaya çıkan mevsimsel depresyonların semptomları ve sağlığımız üzerindeki etkileri de oldukça farklı. Bununla birlikte yaz depresyonunda ortaya çıkan bazı semptomlar, hastalığı kış depresyonundan çok daha tehlikeli hale getiriyor!

Yaz depresyonunun sebepleri, kesin olarak bilinmiyor. Ancak bazı uzmanlar genetik faktörlerin, stresin ve travmaların depresyonu tetikleyen unsurlar arasında olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte pek çok uzman, çevresel faktörlerin de yaz depresyonuna neden olabileceğini belirtiyor.

Bilimsel çalışmalar, aşrı sıcakların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Yani yaz mevsimiyle ortaya çıkan maddi unsurlar (aşırı sıcaklar, nem, polenler) yaz depresyonuna sebep olabilir. Yaz depresyonu ile mücadele ettiği bilinen bazı insanlar ise yaz aylarında Güneş ışığına katlanmakta zorlandığını, yaz aylarında “ışığın keskin bir bıçak” halini aldığını ifade ediyor. Bu sebeple doğrudan doğruya Güneş’in kendisi de yaz depresyonuna neden olabilecek faktörler arasında gösteriliyor.