Axios’a telefonla verdiği kısa röportajda, bazı İsrailli üst düzey komutanların planlanan kara operasyonuna karşı çıktığını aktaran Trump, bu itirazların, rehinelerin güvenliğini tehlikeye atma endişesinden kaynaklandığını belirtti. Trump, Gazze’de Hamas’ın varlığına son verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Onlar orada kalamaz” sözleriyle sert bir mesaj verdi.

Netanyahu’dan “Tam Kontrol” Talimatı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Gazze’de Hamas bölgelerinin kontrol altına alınması, rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas’ın yenilgisini hedefleyen operasyon planlarının masaya yatırıldığı bildirildi. Netanyahu’nun, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden Gazze Şehri’nin “tam kontrolü” için ayrıntılı plan talep ettiği açıklandı.
İsrailli yetkililer, operasyon hazırlıklarının ve Gazze’deki sivillerin tahliyesinin haftalar sürebileceğini, bu sürecin olası bir ateşkes ve rehine müzakereleri için fırsat yaratabileceğini belirtti.

Ibiza’da Anlaşma Trafiği
Diplomatik temaslar kapsamında, Beyaz Saray özel temsilcisi Steve Witkoff ile Katar Başbakanı Muhammed bin Abdul Rahman el-Thani, İspanya’nın Ibiza kentinde kapsamlı bir anlaşma ihtimalini görüştü. Görüşmelerde savaşın sona erdirilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması konuları ele alındı.
Bu süreçte Hamas heyeti de Mısır’ın başkenti Kahire’ye giderek istihbarat yetkilileriyle ateşkes ve rehine anlaşması için görüşmelere yeniden başlama olasılığını değerlendirdi. Heyetin, daha önce Katar’da yapılan ancak sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından Türkiye’ye gittiği, burada ise Katar’ın müzakere sürecindeki tutumuna yönelik şikayetlerini Türk yetkililere ilettiği öğrenildi. Türkiye’nin ise Hamas’ı, Mısır ve Katar üzerinden temaslarını sürdürmeye teşvik ettiği ifade edildi.
Kaynak: DW
