Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SINDIRGI’NIN TARİHÇESİ

Sındırgı´nın şehir olarak kuruluşu 17.yy’dan daha eskilere dayanır. Antik dönemdeki adı ‘Carsea’ olan Sındırgı’da, mevcut verilere göre Sındırgı ve çevresinde Erken Tunç Çağ,Frig,Lidya, Klasik Yunan, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerinin kesintisiz olarak yaşandığı anlaşılmaktadır.

Sındırgı´nın şehir olarak kuruluşu

İlçe merkezine yakın Helenistik Döneme ait tümülüsler, oda mezarları, Frig Kaya mezarı Lidya dönemi tümülüsler, ilçenin günümüzden 2600 sene önce yerleşime sahip olduğunu göstermektedir. 200 yıl kadar Perslerin  egemenliği altında kalan bölge, Bergama Krallığı ile birlikte Romalıların yönetimine geçmiş, daha sonra önce Bizans sonra Selçuklular tarafından ele geçirilerek idare edilmiştir. Karesi Beyliği’nden sonra Osmanlı egemenliği altına girmiştir.

1884 yılında Belediye kurulmuş,1913 yılında yeniden ilçe olmuştur. 29 Haziran 1920 tarihinde Yunan işgaline uğrayan ilçenin halkı, canla başla mücadele ederek düşman birliklerini sindirmiş, sonuçta bir yerde barınamayacaklarını anlayan işgalciler birçok yangın çıkardıktan sonra ilçeyi terk etmişlerdir. 3 Eylül 1922 de işgalcilerden temizlenen Sındırgı bugünü resmi kurtuluş günü kabul edip, her yıl coşku ile kutlanmaktadır.

Sındırgı,1433 km² yüz ölçümüne sahip olup, denizden yüksekliği 250 m´dir. Balıkesir´in güneydoğusunda yer almaktadır. Eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde, Balıkesir´e 63 km uzaklıktadır. Başlıca dağları Ulus, Sidan ve Dikmen dağlarıdır. İlçenin başlıca akarsuları; Simav çayı, Ilıcalı ve Cüneyt çaylarıdır. İlçemizde göl bulunmayıp, bir tane baraj bulunmaktadır. Akdeniz iklimine sahip ilçede, kışlar yağışlı ve ılık yazlar kurak ve sıcak geçmektedir. İlçe arazisinin % 51´i ormanlık, %24´ü tarıma elverişli alan, %22´lık kısım dağlık ve kıraç arazi, %3´lük kısmı ise çayır, mera ve sulu tarım arazisinden oluşmaktadır. Ormanlık alan 71.550 hektardır. İlçede tütün başta olmak üzere, susam, buğday, kavun, karpuz ve çeşitli hayvan mahsulleri üretimi önem kazanmaktadır. Dokumacılık revaçtadır. Yağcıbedir halıları dünyaca ünlüdür. Ayrıca kaolen madeni zengindir. İlçede bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Termal Turizm Merkezi ilan edilen Hisaralan Kaplıcaları ile Emendere köyünde bulunan ılıca yerli ve yabancı turistlere şifa dağıtmaktadır.

 

İlçeye ulaşım kara yolu ile yapılmaktadır. Balıkesir il merkezine 63 km, İzmir´e 145 km uzaklıktadır. Balıkesir otogarından her saat kalkan otobüsler bulunmaktadır. Burcu DEMİR