Yunanistan’ın Santorini Adası çevresinde artan sismik hareketlilik, bölgedeki tsunami riskini yeniden gündeme taşıdı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Ege Denizi’nde olası 7,5 ve 7,7 büyüklüğündeki bir depremin tsunami oluşturabileceğini belirtti. Türkiye kıyılarını etkileyebilecek dalgaların yaklaşık bir saat içinde ulaşabileceğini söyleyen Özel, deniz seviyesinde yarım metre ila bir metre arasında yükselme yaşanabileceğini ifade etti.
Son bir haftada bölgede 1260 küçük ve orta ölçekli depremin meydana geldiğini açıklayan Kandilli Rasathanesi, Ege’nin tektonik yapısına dikkat çekerek, bölgenin tsunami üretme potansiyeli yüksek olan düşey fay hatlarına sahip olduğunu belirtti.
Özel, “1956 Amorgos Depremi” örneğini vererek, 7,7 büyüklüğündeki bu depremin oluşturduğu tsunami dalgalarının Mısır’a kadar ulaştığını hatırlattı. 1989-1991 ve 2002-2003 yıllarında yaşanan deprem serilerinin de Ege’de büyük hareketlilik yarattığını vurgulayan Özel, 2024-2025 döneminde benzer bir aktivitenin yakından izlendiğini belirtti.
Türkiye’nin batı kıyılarında meydana gelebilecek olası büyük bir depremin tsunami yaratması durumunda, Kandilli Rasathanesi’nin anında tsunami uyarı mesajları göndereceğini söyleyen Özel, UNESCO kapsamında Akdeniz, Marmara, Karadeniz ve çevresindeki 13 ülkeye tsunami konusunda uyarılar yapıldığını ifade etti.
Eğer Ege Denizi’nde büyük bir deprem meydana gelirse, Kandilli Rasathanesi AFAD’a tsunami uyarısı verecek, yetkililer ve vatandaşlar erken önlem alabilecek. Ancak, tsunami dalgalarının Türkiye kıyılarında yıkıcı bir etkiye sahip olmasının düşük bir ihtimal olduğu belirtiliyor.
Basın mensuplarının, Marmara’daki olası büyük depreme yönelik çalışmaların yeterliliğiyle ilgili sorusuna yanıt veren Özel, Marmara’da tarihsel depremlerle ilgili belirsizliklerin daha fazla olduğunu söyledi.
HABER MERKEZİ
Kaynak:Onedio