Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

PROPOLİSİN ANTİBAKTERİYEL GÜCÜ UZAYDA TEST EDİLECEK

Türkiye’nin ilk uzaya gönderilen astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçireceği 14 günlük süre içinde 13 farklı deney gerçekleştirecek. Bu deneylerden biri, mikro yerçekimi ortamında propolisin antibakteriyel etkisinin kontrol ve deney gruplarında test edilmesini içeriyor. Elde edilecek sonuçlar, yer çekimli ortamla karşılaştırılacak.

Türkiye'nin ilk uzaya gönderilen

Propolis Uzmanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, astronotların uzaya giderken yanlarında birçok bakteri taşıdığını belirterek, bu bakterilerin genellikle zararsız olduğunu ancak uzay koşullarının zamanla bu durumu değiştirebileceğini ifade etti. Ağırlıksız ortamda yaşayan astronotların yüksek radyasyona maruz kalmasıyla bağışıklık sistemlerinin zayıflayabileceğini ve uzaya adapte olan bakterilerin antibiyotiklere direnç geliştirebileceğini vurgulayan Samancı, propolisin antibakteriyel özelliğinin mikro yerçekimi ortamında test edilmesinin uzay bilimi için önemli olduğunu belirtti.

Ayrıca, Türkiye’nin dünyada arı ürünleri üretiminde ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Samancı, ülkedeki zengin bitki örtüsü ve ekolojik koşulların propolis üretimi için uygun bir konumda olduğunu söyledi. Türkiye’nin yüksek kalitede ürettiği patentli propolis ürünlerinin Amerika, İngiltere, Avrupa ve diğer pek çok bölgeye ihraç edildiğini belirten Samancı, mikro yerçekimi ortamındaki propolis deneyinin ülkemiz ve dünya arıcılık faaliyetleri için büyük önem taşıdığını ifade etti. Burcu DEMİR