Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÖĞRENCİLER SAHNEYE ÇIKTI

Burhaniye Celal Toraman Anadolu

Burhaniye Celal Toraman Anadolu Lisesi Tiyatro Bölümü Öğretmeni Nadir Candemir öncülüğünde öğrenciler tarafından sahnelenen “Bir İstanbul Beyefendisi” adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Müsahipzade Celal tarafından yazılan  “Bir İstanbul Efendisi” hem konusu, hem de dekor ve kostümleriyle seyircinin beğenisini kazandı. Burhaniye Celal Toraman Anadolu lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve Türk Tiyatrosu’nun klasikleri arasına giren oyun Musahipzade Celal tarafından 1914 yılında yazılmış. Danslı, müzikli bir İstanbul hikâyesinin anlatıldığı bol kadrolu oyunun yönetmenliğini ise Celal Toraman Anadolu Lisesi Tiyatro bölümü öğretmeni Nadir Candemir yaptı.

25 KİŞİLİK EKİP GÖREV YAPTI

Yönetmen Nadir Candemir, oyunu müzikal olarak uyarlamayı tercih etmiş. Eserin bu yorumuna oyuncuların başarılı performansı da eklenince ortaya daha eğlenceli ve seyredilesi bir oyun çıkmış oldu. Yönetmenliğini Nadir Candemir’in yaptığı ve 25 kişilik ekipte Ece Zehra Ocakdan, Halil İbrahim Atacan, Ebrar İrem Bostan, Ali Karasuluoğlu, Eslem Nur Okur, Dicle Yaman, Ersan Efe Esen, Elif Uysal, İrem Akkaya, Miray Eryılmaz, Boran Emre Topçu, Erdal Enes Güner, Barbaros Özdemir, İsmail Kökten, Berfin Külçek, Ilgın Poyraz, Fatma Arkan, Bengü Sevinç, Toprak Kalabaş, Enez Yüce, Pelin Şenel, Öykü Melih Şahin, Mehmet Ali Palit, Kaan Gencan rol aldığı Bir İstanbul Efendisi isimli oyunda Celal Toraman Anadolu lisesi öğrencilerin performansı ise izleyenlerden büyük alkış aldı.

OYUNUN KONUSU İLGİ ÇEKTİ

Türk tiyatrosunun önemli oyun yazarlarından biri olan Musahipzade Celal, tüm oyunlarında eski Osmanlı yaşamını, gelenek ve alışkanlıkları ile dönemin toplum yapısını oyunlarında ustaca aktardılar. Şarkılı, türkülü bir İstanbul hikâyesinin anlatıldığı bu oyunda da Osmanlı’nın renkli kültürü ve etnik çeşitliği, toplumun çeşitli inançları sahneye taşındı. Başkadı Savleti Efendi’nin çarşıyı denetleme sahnelerinde çıkan Ermeni Terzi Agop, Yahudi Bakkal Yuvan, Rumelili Nalbant Durmuş, Kastamonulu Saka Bekir gibi tipler dönemdeki kültürel çeşitliliği göstermesi açısından önem taşıyan,  Müziğin dansla iç içe geçtiği ve buna oyuncuların başarılı performanslarının da eklenmesiyle görsel bir şölene dönüşen oyunun konusu kısaca şöyle: Günümüzün Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na benzer bir görevi sürdüren Savleti Efendi kendince oğlunu eğitmeye çalışan, kızını çok seven bir baba aynı zamanda dürüst bir kadıdır. Savleti’nin en büyük kusuru ise cinlere büyülere inanmasıdır. Kendisine damat beğenmeye çalışan Savleti Efendi, çeşitli fal yöntemlerine başvurarak kızına bir koca seçmeye çalışırken türlü kadın oyunlarının kurbanı olduğunu fark etmez. Çarşı esnafı Muhsin Efendi’nin oğlu Safi Çelebiyle birbirlerini seven genç aşıklar yardım için Çengi Afetten yardım isterler. Konusuyla da merak uyandıran tiyatro oyunu izleyenlerin ilgisini çekti.  Buse YAŞAR