İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın ve bazı milletvekilleri tarafından verilen yazılı soru önergesiyle, özel okullarda 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için belirlenen yıllık eğitim ücretleri ile servis, yemek, kitap, kırtasiye gibi ek hizmet bedelleri gündeme taşındı. Önergede, son yıllarda bu kalemlerde yaşanan yüksek artışların veliler üzerinde ciddi bir mali yük oluşturduğu vurgulandı.
Ortalama Ücretler Açıklandı
Soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MEB’e bağlı özel okullarda 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için belirlenen ortalama ücretleri paylaştı. Buna göre;
- Ortalama eğitim ücreti: 232 bin 534 TL
- Etüt ücreti: 58 bin 418 TL
- Takviye kurs ücreti: 57 bin 88 TL
- Kitap-kırtasiye ücreti: 52 bin 181 TL
- Kıyafet ücreti: 23 bin 984 TL
- Yemek ücreti: 99 bin 546 TL
- Servis ücreti: 93 bin 620 TL

Zam Sınırına Dikkat Çekildi
Bakan Tekin, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan “Ücret tespiti” maddesini hatırlatarak, eğitim kurumlarının belirlenen zam oranlarını aşamayacağını vurguladı. Yönetmeliğe göre, yemek ve servis dışındaki hizmetlerde yapılacak artışların, bir önceki yılın Yurt İçi ÜFE ve TÜFE ortalamasını geçemeyeceği belirtildi.
6 Bin 500 Kurum İncelendi
Bakanlık açıklamasında, ilgili yönetmelik kapsamında özel öğretim kurumlarının denetimlerinin sürdüğü ifade edildi. Bu çerçevede, yaklaşık 6 bin 500 kurum hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldığı, mevzuata aykırı uygulamalar tespit edilen 1.931 kuruma idari para cezası kesildiği bildirildi.
MEB yetkilileri, velilerin korunması ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla denetimlerin önümüzdeki dönemde de kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.
HABER MERKEZİ
