Savunma Sanayii Kabiliyet Atlası Hazırlandı
Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Beyşehir Ticaret ve Sanayi Odası ve ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş.’nin destekleriyle gerçekleştirilen “Savunma Sanayii Sektörü Kabiliyet Atlası” çalışmasıyla, bölgedeki firmaların ürün, teknoloji ve altyapıları raporlaştırıldı. Çalışmanın sonunda 40 firma, 2 il ve 1 bölge için kapsamlı raporlar hazırlanarak savunma sanayi ekosistemine sunuldu.
“Bölgemizin Kalkınması İçin Çalışıyoruz”
Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, ajansın bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla çok yönlü faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Dr. Bostancı, “Kurulduğumuz günden bu yana yaklaşık 1.600 mali ve teknik destek projesine 2024 fiyatlarıyla 3 milyar lira katkı sağladık. Bu destekler, eş finansmanlarla birlikte bölgemizde 5,5 milyar liralık yatırımı harekete geçirdi. Savunma sanayi gibi stratejik bir sektörde de firmalarımızın kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
“Firmalarımızın Kapasitelerini Artırıyoruz”
Savunma sanayi sektörüne yönelik saha çalışmaları hakkında bilgi veren Bostancı, “Bu alanda bugüne kadar 57 projeye 210 milyon lira destek sağladık. Yararlanıcı eş finansmanlarıyla birlikte 420 milyon lira yatırım gerçekleştirilmiş durumda. Son çalışmamızla, bölgedeki firmaların mevcut altyapılarını analiz ederek savunma sanayiine yönelik üretim potansiyellerini artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Önemli Çıktılar Elde Ettik”
Yapılan analizlerin ve saha çalışmalarının önemli sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Bostancı, “Saha çalışmalarımız neticesinde, bölgemizden Savunma Sanayii Başkanlığı’nın Yetenek Envanteri (YETEN) sistemine giriş yapan firma sayısı 60’tan 108’e yükseldi. ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş.’nin bölgeden tedarik oranı ise %7’den %37’ye çıktı. Ayrıca, firmalarımızın uluslararası standartlara uygun üretim yapabilmesi için Endüstriyel Yeteneklerin Değerlendirilmesi ve Desteklenmesi Programı (EYDEP) sertifikasına sahip firma sayısı 10’dan 20’ye yükseldi” diye konuştu.
“Bölge ve Ülkemiz İçin Stratejik Bir Çalışma”
Dr. Bostancı, çalışmanın bölgede savunma sanayi ekosisteminin gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Bu çalışma, firmalarımızın savunma sanayiine yönelik kabiliyetlerini artırmak, ihracat kapasitelerini geliştirmek ve yeni iş birliği fırsatları oluşturmak adına çok değerli bir adım oldu. Savunma sanayi ekosistemine yönelik bu ve benzeri çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.
Hazırlanan raporların ve saha çalışmalarının, bölgedeki firmaların savunma sanayi sektörüne entegrasyonunu artıracağı ve bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sunacağı ifade edildi.
İHA