Orion Gözlüğü
Meta, yıllık Connect Konferansı’nda artırılmış gerçeklik gözlüğü Orion’un ilk çalışan prototipini tanıttı. Zuckerberg, gözlüğün çerçevesinde Mikro LED projektörler kullanıldığını ve görüntülerin lenslerdeki dalga kılavuzları aracılığıyla yansıtıldığını belirtti. Orion gözlükleri, Meta’nın özel silikon çipleriyle çalışarak kullanıcıların el hareketleri, ses komutları ve bilek tabanlı sinir arayüzü ile etkileşimde bulunmasına olanak tanıyor.
Quest 3S ve Yapay Zeka Gelişmeleri
Konferansta tanıtılan yeni yapay zeka (AI) yetenekleri ve Quest serisinin yeni VR başlığı Quest 3S, daha önceki Quest 3 ile benzer özelliklere sahip. Quest 3S, Snapdragon XR2 Gen 2 çipiyle donatılmış.
Ray-Ban Akıllı Gözlükler
Meta Ray-Ban akıllı gözlüklerine yeni yazılım güncellemeleri geldi. “Hatırlatıcılar” özelliğiyle gözlük, kullanıcıların gün içindeki işlerini takip etmelerine yardımcı olacak. Ayrıca yapay zeka destekli QR kod tarama ve Spotify üzerinden müzik akışı gibi yenilikler de eklendi.
Yapay Zeka ve Llama 3.2 Modeli
Meta, Llama 3.2 adlı ilk açık kaynaklı modelini tanıtarak geliştiricilere AR uygulamaları ve görsel arama motorları oluşturma imkanı sundu. Ayrıca, yapay zeka asistanı “Meta AI” da sesli komutlarla geliştirildi ve ünlü isimlerin sesleri kullanıcı seçenekleri arasına eklendi.
Meta, Facebook ve Instagram akışlarına “Imagined for you” adlı yeni bir bölüm ekleyerek, kullanıcıların ilgili alanlara göre Meta AI tarafından oluşturulan içeriklere erişimini sağlayacak. Bu özellik, kullanıcıların çeşitli senaryolarda yüzlerini kullanmalarına olanak tanıyacak ve hâlâ test aşamasında bulunuyor. Meta, yapay zeka ile kullanıcı etkileşimini daha doğal hale getirmeyi hedefliyor ve bu alanlara milyarlarca dolar yatırım yapmayı sürdürüyor. 2024 yılı için belirlenen yatırım bütçesi 40 milyar dolar olarak duyuruldu.
Ömer Faruk ALA