20 metre derinlikte kaydedilen bir video ile açıklamalarını paylaşan Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’ne arıtılmadan bırakılan atıkların alt akıntılarla denizin ekosistemine büyük zarar verdiğini vurguladı. “Arıtılmamış atıkların boca edildiği bir sahneyle karşı karşıyayız. Ancak denizin dili yok ki yapılanları söyleyebilsin! Müsilaj, Marmara Denizi’ne karşı işlenen suçları gün yüzüne çıkardı,” dedi.
“Kirlilik Müsilajın Temel Nedeni”
Derin deşarjın kirliliği çözmek yerine ertelediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, ileri biyolojik arıtma yapılmadan hiçbir atığın Marmara Denizi’ne verilmemesi gerektiğini ifade etti. “1 litre bile arıtılmamış atığın denize bırakılması kabul edilemez. Derin deşarj yalnızca ileri biyolojik arıtma uygulanmış atıklar için kullanılmalıdır,” diyen Sarı, yetkililere ve kamuoyuna çağrıda bulundu.
“Marmara’yı Korumak İçin Daha Fazlasını Yapmalıyız”
Müsilajın kirlilikle doğrudan bağlantılı olduğuna işaret eden Sarı, “Müsilajın kontrol edilebilir tek tetikleyicisi kirliliktir. Kirliliği durdurmadan Marmara Denizi’ni koruyamayız,” dedi. Marmara’nın hassas ekosisteminin korunması için daha kapsamlı ve etkili önlemler alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sarı, çevre bilincinin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İHA