Balıkesir’in Bandırma merkez sahilinde ve Gönen’in Denizkent kıyılarında gözle görülür hale gelen müsilaj tabakası, hem görüntüsüyle hem kokusuyla çevre sakinlerinin tepkisini çekti. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Aylardır söylüyoruz, dilimizde tüy bitti. Eğer tedbir alınmazsa müsilaj yayılacak dedik, yayıldı. Marmara Denizi’nin her yanını örümcek ağı gibi sardı,” diyerek kritik uyarılarını yineledi.
“Yüzeyde görünen zararın sadece görünen kısmı”
Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi yüzey sıcaklığının 14 derecenin üzerine çıktığını ve bu eşiğin müsilajın yüzeye çıkmasını kolaylaştırdığını belirtti. Ancak esas tehlikenin suyun dibindeki yaşam için olduğunu vurgulayan Sarı, “Midyeler, istiridyeler, mercanlar, deniz çayırları müsilajla boğuluyor. Fotosentez yapamayan deniz çayırları oksijen üretemiyor. Altı aydır balıkçılık zaten çok kötüydü, şimdi turizm de etkilenecek,” dedi.
2021 yılında imzalanan Marmara Denizi Eylem Planı’na dikkat çeken Sarı, “Bir litre bile atığı arıtmadan Marmara’ya bırakmamalıyız. Bu deniz daha fazlasını kaldıramaz,” diyerek acil önlem çağrısı yaptı.
“Her gün farklı bir tehdit”
Bandırma Körfezi’nde uzun yıllar dalgıçlık yapan Atilla Kökkıran ise müsilajın doğal halinden uzaklaştığını dile getirerek, “Artık bu farklı. Kimyasal atıklar, deterjanlar, kanalizasyonla birleşince deniz canlılarını yok ediyor. Reaksiyon her geçen gün değişiyor, tehdit büyüyor,” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar tepkili: “Denize bakınca içimiz bulanıyor”
Bandırma sahilinde deniz kenarında zaman geçirmek isteyen vatandaşlar da durumdan oldukça rahatsız. Üniversite öğrencisi Sıla Yılmaz, “Hava güzel diye sahile geliyoruz ama pis koku ve manzara içimizi karartıyor. Hem canlılara hem bize zarar,” derken, sabah erken saatlerde balık tutmaya gelen Rasim Işık, “Bu pisliğin sorumlusu biziz. Gerçekten içler acısı,” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Marmara Denizi’nin tekrar benzer bir çevre felaketiyle karşı karşıya kaldığı bu günlerde, uzmanlar ve vatandaşlar ortak ses çıkararak yetkilileri harekete geçmeye çağırıyor. Müsilaj yalnızca denizin değil, tüm yaşamın sessiz çığlığı olmaya devam ediyor.
İHA