Geçen hafta Wall Street Borsaları karışık bir seyirle kapanırken, yeni haftanın vadeli işlemlerinde yukarı yönlü hareketler gözleniyor. Bloomberg Dolar Endeksi ise art arda dört haftadır kazanç kaydederek yüzde 3’lük bir artış sergiledi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta 16 baz puan yükseldikten sonra bu sabah 3 baz puan artarak yüzde 4,2720 seviyesine ulaştı.
Asya piyasalarında karışık bir tablo hakim; Japon yeni, iktidar partisinin alt mecliste çoğunluğu kaybetmesinin ardından üç ayın en düşük seviyesine indi. Bu durum, yendeki düşüşten fayda sağlayan Japon ihracatçı şirket hisselerine destek vererek Nikkei 225’in yüzde 2 değer kazanmasına yol açtı. Öte yandan, Çin hisse senetlerinde düşüş gözlemlendi.
Petrol fiyatları ise İsrail’in İran’a yönelik askeri hamlelerinin petrol altyapısını hedef almamasının etkisiyle yüzde 4’ten fazla değer kaybetti. Citi, 6-12 aylık Brent petrol fiyatı tahminini 72 dolardan 60 dolara çektiğini duyurdu.
Çin Merkez Bankası (PBOC) ise finansal sistemdeki likidite yönetimini iyileştirmek için yeni bir adım attı ve para politikasına yeni bir araç ekledi. Aylık doğrudan ters repo işlemleri yapacak olan PBOC, bankalararası piyasaya daha uzun vadeli likidite sağlamayı hedefliyor. Bu adımın, tahvil piyasasında beklenen hareketliliğe katkı sağlaması bekleniyor. Standard Chartered Bank’tan Becky Liu, bu hamlenin bankaların uzun vadeli likidite sağlamasına ve ileride devlet tahvili ihraçlarına destek olabileceğini belirtti.
Bu arada Çin’de sanayi şirketlerinin eylül ayı kârlarında, deflasyonist baskıların etkisiyle önceki aya göre daha belirgin bir düşüş yaşandı. Eylül ayında sanayi karları yıllık bazda yüzde 27,1 azalırken, ağustos ayında bu oran yüzde 17,8 seviyesindeydi.