Manisa’nın en büyük sulak alanı olan Marmara Gölü’nün kuruması, göçmen kuşların yeni rota arayışına girmelerine neden oldu. Sülüklü Göl, geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan sıcak hava ve yağışsızlık nedeniyle kuruma tehlikesi atlatmıştı. Manisa Orman İşletme Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan su takviyeleriyle gölün kurumasına engel olundu. Bu süreçle birlikte, Marmara Gölü’nün kaybolan suyu ile birlikte, göçmen kuşların rotası Sülüklü Göl’e kaydı. Bahar aylarıyla birlikte, Sülüklü Göl, göçmen kuşlar için tekrar bir uğrak noktası haline geldi.
Sülüklü Göl’de en dikkat çeken görüntülerden biri ise, kara leylek oldu. Kara leylek, Ege Bölgesi’nde nadir görülen bir kuş türü olarak, 10 yıl aradan sonra Manisa’da yeniden gözlemlendi. Boyu yaklaşık 1 metreye yakın olan kara leylek, uzun bacakları ve ince boynu ile dikkat çekerken, 1.5 metre kanat açıklığıyla göl üzerinde süzüldü. En son yaklaşık 10 yıl önce Akhisar ve Gölmarmara ilçeleri çevresinde görülen kara leylek, tekrar Sülüklü Göl üzerinde avlanırken gözden kayboldu.
Sülüklü Göl’de Diğer Nadir Kuş Türleri de Görüntülendi
Sülüklü Göl’de yalnızca kara leylek değil, Ege Bölgesi’nde nadir görülen başka kuş türleri de dikkat çekti. Saztavuğu, kırmızı gagası ve sarı bacaklarıyla kendini kolayca ayırt edebilen bir diğer nadir kuş olarak Sülüklü Göl’de avlanırken görüntülendi. Saztavuğu, Ege Bölgesi’nde rikse kuşu, İç Anadolu’da su tavuğu olarak da bilinen bir kuş türüdür.
Ayrıca, sakarmeke, siyah gövdesi ve beyaz alnı ile dikkat çekerken, su üzerinde koşarak havalanmasıyla da tanınır. Sakarmeke, Sülüklü Göl’de su üzerinde hareket ederken gözlemlendi.
İHA