Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, “Kanserde erken tanı için harekete geçin!” diyerek vatandaşları uyardı.

4 Şubat Dünya Kanser

Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Keskin yaptığı açıklamada; “Kanser başlıca; tütün kullanımı, yüksek beden kütle indeksi, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü kanserleri önleme yolunda kişilere şu risk faktörlerinden kaçınma çağrısında bulunmaktadır: Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı, fazla kilolu veya obez olmak, düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, alkol kullanımı, cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet, iyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti, kentsel hava kirliliği, katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı” ifadelerine yer verdi.

“MOBİL TARAMA ARAÇLARIMIZ HİZMET VERİYOR”

Sağlık Bakanlığı öncülüğünde özellikle kırsalda kanser taramaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Keskin, “Ülke genelinde kanser taramaları; Birinci Basamak ve 2.-3. Basamak Sağlık Kuruluşlarında, Toplum tabanlı ve fırsatçı taramalar şeklinde yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplarımıza ilimizdeki mobil tarama araçları ile tarama hizmeti verilmektedir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programında, meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası  kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA  testi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir. Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. “4 Şubat Dünya Kanser Günü” farkındalık mesajımız “Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Siz de kanserden korunmak  ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için; İlçe Sağlık Müdürlüklerine (İSM)  bağlı olarak hizmet veren  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvurabilirsiniz”dedi. Ömer Faruk ALA