HÜR-SEN adına konuşan Selçuk Doğru, emekçilerin yaşam koşullarının her geçen gün ağırlaştığını belirterek “2025 yılına kamu emekçileri ve emeklilere reva görülen yüzde 11,54; işçi emeklilerine yapılan yüzde 15,75 oranındaki sefalet zamlarıyla başladık. Vergi ve harçlara yapılan yüzde 44 oranındaki artışlarla, temel ihtiyaçlarımıza erişimimiz daha da zorlaştı. Açlık sınırında yaşamaya mahkûm edilen milyonlar olarak bu düzenin sürdürülemez olduğunu haykırıyoruz.” Doğru, özellikle kira artışlarının kamu çalışanlarını öğrenciler gibi ortak ev tutmaya zorladığını belirtti: “Kamu emekçileri, maaşlarını hangi ihtiyaçlarına yetiştireceklerini bilemiyor. Art arda gelen zamlar, emeğimizin değerini hiçe saymak anlamına geliyor. Ülkemizde artık barınma hakkı bile lüks hâline gelmiştir” ifadelerini kullandı.
“Vergide Adalet İstiyoruz”
KESK adına konuşan Gürbüz Şahin ise mevcut vergi sisteminin adaletsizliğine dikkat çekti:
“Ücretli çalışanların maaşları, yıl içinde artan vergi dilimleri nedeniyle hızla eriyor. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını sağlayan adil bir vergi sistemi talep ediyoruz. Temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergilerin kaldırılmasını istiyoruz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “fahiş fiyatlı ürünleri boykot edin” çağrısını eleştiren Şahin, “Elimizde bir simit, bir bardak çayla daha neyi boykot edelim? Halkın yaşam mücadelesini görmezden gelen bu çağrıları kabul etmiyoruz,” ifadelerini kullandı.
“Hakkımız Olanı Talep Ediyoruz”
BİRLEŞİK KAMU-İŞ adına konuşan Yakup Tekin Efe, emeğin değerinin yok sayılmasına tepki göstererek şu talepleri sıraladı:
- En düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması,
- Kira yardımı yapılması,
- Asgari ücretin insan onuruna yaraşır seviyeye getirilmesi,
- Kamuda mülakat değil, liyakate dayalı istihdam,
- Vergide adalet ve 1. vergi diliminin %10’a sabitlenmesi.
Efe, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Halkın alın teriyle oluşturulan kamu kaynaklarının rant projelerine değil, halkın refahına harcanmasını talep ediyoruz. Bu taleplerin karşılanmaması hâlinde genel grev örgütlenmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızı ilan ediyoruz.”
“Bu Mücadele Tüm Toplumun Mücadelesidir”
Yapılan açıklamalarda, kamu emekçilerinin haklarını savunmaya devam edeceği vurgulanarak hükümete çağrıda bulunuldu. “İnsanca bir yaşam, adil bir gelir dağılımı ve halkın refahını önceleyen bir düzen için mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.
Kamu emekçilerinin taleplerinin karşılanmaması durumunda, daha geniş çaplı eylemlerle mücadeleye devam edecekleri belirtildi. Açıklamanın ardından sendikaların üyeleri davul zurna eşliğinde halay çekti.
Fotoğraflar: Ömer Faruk ALA
Ömer Faruk ALA