Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadın Cinayetlerine Ömür Boyu Hapis

Kadın cinayetlerine yönelik hazırlanan yeni düzenleme, failin cinsiyete dayalı nefret veya ayrımcılık nedeniyle işlediği suçlarda ömür boyu hapis cezası verilmesini mümkün kılıyor. Parlamento genel oylamasında tüm milletvekillerinin ortak “evet” demesiyle düzenleme yasalaştı.

Kadın cinayetlerine yönelik hazırlanan yeni düzenleme, failin cinsiyete dayalı nefret

Kadın cinayetlerinin artmasıyla birlikte kamuoyunun uzun süredir talep ettiği yasal düzenlemeler nihayet karşılık buldu. Parlamentonun alt kanadında yapılan oylamada tüm milletvekilleri tek bir ağızdan “evet” diyerek kadınlara yönelik şiddette ağır yaptırımların önünü açtı.
Bu birliktelik, siyasi tartışmaların ötesinde, kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğuna dair güçlü bir toplumsal mesaj niteliği taşıyor.

Yeni Ceza Maddesi: “Mağdurun Özellikleri Nedeniyle İşlenen Cinayet

Yasayla birlikte ceza kanununa “577-bis” olarak adlandırılan yeni bir suç maddesi eklendi. Bu madde, kadınların yalnızca kadın oldukları için nefret, ayrımcılık veya cinsiyet temelli düşmanlık nedeniyle öldürülmesini ayrı bir cinayet kategorisi olarak tanımlıyor.
Daha önce yalnızca failin mağdurla evli, aile bağlantılı ya da yakın ilişkide olduğu durumlarda ağırlaştırılmış hükümler uygulanırken, yeni düzenleme ilişki şartını tamamen ortadan kaldırdı.
Artık bir kadının ölümüne cinsiyete dayalı nefretle kasten yol açan herkes ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Neden Böyle Bir Düzenlemeye İhtiyaç Duyuldu?

Kadın cinayetleri yıllardır ülkede tartışılan en önemli sosyal sorunlardan biri. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, koruma mekanizmalarının yetersizliği ve cezaların caydırıcı olmaması, kadın örgütlerinin sık sık gündeme getirdiği temel başlıklar arasında yer alıyordu.
Yeni yasa, kadınların yalnızca fiziksel değil, yaşam hakkı, özgürlüğü ve toplumsal saygınlığı açısından da daha güçlü bir koruma alanı oluşturmayı amaçlıyor.

Sivil Toplum ve Feminist Hareketler Yıllardır Bu Talebi Dile Getiriyordu

Kadın örgütleri uzun süredir “cinsiyete dayalı nefret” kavramının ceza hukukunda yer alması gerektiğini savunuyordu. Protestolar, kampanyalar ve sosyal medya hareketleriyle desteklenen bu talep, yasayla birlikte somut bir karşılık buldu.

Toplumsal Mücadelede Yeni Bir Sayfa

Yeni yasa, kadınların yaşam hakkını daha güçlü bir yasal zeminle korumak adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Cezai düzenlemenin ötesinde, bu kararın toplumsal bilinç, kamu politikaları ve erkek şiddetiyle mücadelede kalıcı bir fark yaratması bekleniyor. Bu kapsamlı düzenleme İtalya parlamentosunda kabul edilerek yasalaştı.

HABER MERKEZİ

Kaynak;dw.com